Hirdetés


Bloomsday Szombathelyen (2012. június 16.)

2012.06.09

Hirdetés

BLOOMSDAY
Szombathely
2012. június 16. szombat

Felvezető program:
Június 15-16.
James Joyce konferencia – (AGORA-Szalon)

A Magyarországi James Joyce Társaság Kulturális Egyesület és Szombathely ismét megszervezi éves Joyce- mini-konferenciáját. Az első konferencia 1997-ben volt, a Bloom-napi események részeként, és azóta a konferencia népszerű eseménnyé nőtte ki magát Joyce-kutatók, Joyce iránt érdeklődők és Joyce-szal csak ismerkedni vágyó olvasók körében egyaránt. Az utóbbi néhány alkalommal a Joyce konferencia őszre tolódott, így formálisan függetlenedve a szintén hagyományossá vált szombathelyi Bloom-napi rendezvényektől, ugyanakkor megtartva kapcsolatát a Leopold Bloom személyét övező helyi érdeklődéssel. Idén, a korábbi évektől eltérően, a Joyce konferenciát ismét a Bloom-naphoz kötődően rendezzük meg, annak fontos részeként.

BLOOMSDAY- június 16. szombat (Fő tér és környéke)

14.30 Megnyitó – (Fő tér, Bloom-ház, Joyce-szobor)
Beszédet mond Írország új nagykövete és Szombathely MJV Polgármestere Dr. Puskás Tivadar.
Közreműködik a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar.

15.00 Felolvasás a Joyce szobornál (Fő tér – Joyce szobor)
A szobor előtt felállított kisszínpadon, karosszékben olvasnak fel részleteket az Ulysses friss fordításából, felkért és önkéntes jelentkezők.
Közreműködnek: a NYME-SEK hallgatói, a Joyce konferencia résztvevői és Szombathely polgárai.

15.45 Pecsételés a Fő téren
A szombathelyi Bloomsday hagyománya már a kezdetektől e programpont. Most a Joyce szobortól az AGORA-Szalonig vezet az út. Porcukorral és liszttel készülnek a Bloomsday feliratok.

16.00 Könybemutató (AGORA-Szalon)
A vadonatúj Ulysses fordítás hivatalos bemutatója Szombathelyen! Itt lesz a fordítást vezető Kappanyos András is, és csapatának tagjai Gula Marianna, Kiss Gábor Zoltán és Szolláth Dávid. A beszélgetést vezeti Takács Ferenc a Joyce Társaság elnöke.
„Június 16-án jelenik meg James Joyce korszakos jelentőségű regényének, az Ulysses-nek új, kritikai igényű magyar fordítása az Európa Kiadónál. A csaknem ezer oldalas regény új fordítása két évvel ezelőtt készült el, mivel azonban a Joyce-művek jogtulajdonosai nem válaszoltak a Magyarországról jövő megkeresésekre, az Ulyssest a szerzői jogok lejártáig, 2011 végéig nem lehetett újra kiadni.
Mint a fordítást vezető Kappanyos András elmondta, Kiss Gábor Zoltánnal, Gula Mariannával és Szolláth Dáviddal így még egyszer végignézhették a szöveget, amely filológiailag és strukturálisan is jelentősen különbözik az eddigi fordításoktól. Az Ulysses érthetőbb lett: sok, a korábbi magyar kiadásokban eddig kifejtetlen történetszál vált követhetővé, ettől élvezhetőbbé is" - szólt a Joyce-kutatás friss eredményeit is felhasználó új magyar szövegről Kappanyos András.”

17.00 Írmag koncert (Fő tér vagy AGORA Terasz)
Ír kocsma zene Budapestről, skót énekessel és sok Guiness sörrel!
A hagyományos ír és skót kocsmadalokat játszó Írmag együttes 1998-ban alakult Szentendrén. Az alapító tagok Henkrich Mihály és Fekete Dániel voltak. 2003-ban csatlakozott a csapathoz Nick Shovlin skót énekes és Turáni Csongor a MÉZ együttes alapítója. Tagok ma: Nick Shovlin - ének, gitár, bodhrán, Turáni Csongor - hegedű, mandolin, bendzsó, Henkrich Mihály - gitár, ír buzuki, Szabó Dániel - tin whistle, Sáfrán Csaba - basszusgitár, Gyakori vendégünk Patrick McMullan - ének, gitár, Murányi István - skót dudák, Imhof Krisztina - hegedű, ének, Gyarmati Gábor - gitár, ír buzuki. Repertoárunk elsősorban skót, ír kocsmadalokat tartalmaz, de játsszunk ír és skót népzenét, valamint country és más angol nyelvű dalokat is, sőt rock klasszikusok is előkerülnek - Nick bármilyen slágert elénekel, ha a közönség úgy kívánja... A zenekar Magyarországon elsősorban "Írmag", külföldön "Viz-Key" néven lép fel. Az Írmag szó (jelentése: utolsó ivadék, fiú) hangzásában részben Írország és Magyarország nevére utal, valamint a skót és ír nevek közismert "Mac" előtagjára, melynek jelentése szintén: fiú, gyermek.

18.30 Egy nap a világ! - Bloomsday a fiatalok szemével (Kiállításmegnyitó a Fő téren)
Művészeti Szakközépiskolás növendékek, azt a feladatot kapják, hogy szabadon választott technikával hozzanak létre egy közös alkotást egy nap alatt június 16-án! Egy nap a világ, csakúgy, mint a regényben!

20.00 Nora’s Garden koncert (AGORA Terasz)
Joyce felesége után szabadon ( aki szintén Nora volt),a szombathelyi zenekar nyújt át egy „csokrot”a zenekert legszebb virágaiból! A Nora’s Garden zenekar nyárüdvözlő koncertje zárja a Bloomsday-t az Agora Teraszon. A saját dalokból és feldolgozásokból (Norah Jones, Carmen Consoli, Eric Truffaz…) álló repertoárt szombathelyi kötődésű vendégzenészekkel (Németh Ádám – zongora, Németh Szabolcs – ütőhangszerek, Horváth Ede Bence – basszusgitár) adják elő.