Kulturális örökség napjai - programok Vas megyében (2016. szeptember 17-18.)

2016.09.16. 15:59

Ilyen programokat kínálnak az egyes települések.

A szombathelyi ókori csatornarendszer maradványait, az egykori Kelcz-Adelffy Árvaházat és a kőszegi koronaőrző bunkert is megnézhetik az érdeklődők a Kulturális örökség napjain Vas megyében, ahol ezen a hétvégén tartják a szombathelyi múzeumok évadnyitó rendezvényét is.

Az egyik helyszín: a zsennyei alkotóház. Fotó: örökségnapok.hu

Szombathelyen szombat délelőtt az Iseum kiállításain tartanak tárlatvezetést, délután pedig az érdeklődőket egy antik városnéző sétára invitálják, amely a történelmi belvárost járja körül, érintve olyan helyeket is, amelyek máskor el vannak zárva a látogatók elől. A résztvevők megnézhetik például az OTP székház alatti ókori csatornarendszer maradványait.

Vasárnap tartják a szombathelyi múzeumok évadnyitó rendezvényét ugyancsak az Iseum udvarán, ahol a Savaria Múzeum és tagintézményei, valamint a város egyéb kulturális intézményei közösen várják a látogatókat, ízelítőt adva a különböző múzeumi részlegek és kiállítások anyagaiból. A rendezvényen fellép a Savaria Rézfúvós Együttes, valamint Szabó Tibor és Völgyi Attila, a Weöres Sándor Színház két művésze, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ táncházat szervez, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház pedig az Égigérő fa című produkcióval várja a közönséget.

Kőszegen a Sgraffitós-ház, a Zwinger-torony, a gyógy- és fűszernövénykert, a volt Kelcz-Adelffy Árvaház épülete, valamint a koronaőrző bunker tekinthető meg. 

Pinkamindszenten a Mindenszentek temploma, és a helyi tűzoltószertár épülete, Döröskén a Szent Jakab-templom, Nyőgéren és Szergényben a helytörténeti gyűjtemény, Zsennyén pedig az alkotóház várja a látogatókat a Kulturális örökség napjain.

.