Hirdetés

Harmadfokúra emelték a figyelmeztetést négy megyében
www.idokep.hu - A várható veszélyes időjárási események (intenzív havazás, hófúvás, hótorlaszok, ónos eső) helye, szél iránya

Harmadfokúra emelték a figyelmeztetést négy megyében

2018.03.17. 10:42

Országszerte továbbra is első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben

Hirdetés

Több megyében harmadfokúra emelték a várható hófúvás miatt kiadott figyelmeztetést, emellett országszerte továbbra is első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben az eső, ónos eső, havazás, illetve hófúvás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetés a hófúvás miatt.

Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében másod-, míg Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás veszélye miatt.
 

Az előrejelzés szerint délutántól vált át egyre többfelé havazásba az eső, a viharos szél pedig többfelé magas hótorlaszokat emelhet. Kiemelték: szombat délutántól gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható.

Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére a sok eső, míg Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a tartós ónos eső veszélye miatt adtak ki másodfokú figyelmeztetést.
Az ónos eső veszélye miatt a fővárosban és több megyében elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Emellett országszerte havazásra és erős szélre is figyelmeztetnek.
 

 A tájékoztatás szerint szombaton és részben vasárnap - talán az ország északnyugati csücskét leszámítva - mindenütt újabb jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 15-25 milliméter, északnyugaton 5-15 milliméter, a Dunántúl déli felén pedig 25-40 milliméternyi eső hullhat területi átlagban. Este délkeleten néhol zivatar is kialakulhat - tették hozzá.

 Délutántól észak, északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, 10-15 centiméter körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 centiméternyi hó várható. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 centiméternél is több hó hullhat. Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.

 Hófúvásra általában az ország északi felén kell felkészülni. Erős hófúvásra lehet számítani szombat estétől vasárnap délelőttig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, és éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is. Ezeken a részeken viharos széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként óránként 70 kilométer körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

Kiemelték továbbá, hogy a késő délutáni, esti óráktól az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet.

Vasárnap a nap első felében fokozatosan gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Északkeleten kora délutánig még további 5-10, néhol esetleg 10 centimétert meghaladó hó hullhat.

Emellett vasárnap napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de északkeleten még délután is lehetnek 60 kilométer körüli lökések, hófúvás elsősorban ott, és nyugaton fordulhat elő.

.