Hirdetés


Radikális változások előtt a jogosítványszerzés

2011.04.05

Az elméteti képzés piaca megborul, új kategóriák születnek, B jogosítvánnyal is vezethethetünk motort.

Hirdetés

A debreceni Cívishír.hu birtokába jutott egy kormány-előterjesztés, ami a közúti járművezetők képzésével és vizsgáztatásával kapcsolatos szabályozások korszerűsítését hivatott taglalni. Radikális változások várhatók.

A márciusi előterjesztést még nem tárgyalta a kormány, ugyanakkor miniszteri jóváhagyása már megtörtént, így nem kétséges, hogy elfogadják az előterjesztést – írja a hírportál.

Az előterjesztés-csomagban a kormány módosítaná a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának szabályaira, a közúti közlekedési okmányok kiadására vonatkozó kormányrendeleteket.

A mintegy 120 oldalas dokumentum talán legtöbb embert érintő részei a jogosítvány, illetve annak a megszerzésének változásaival foglalkoznak.

Ilyen például, hogy új kategóriák születnének a mopedautók és a quadok számára, B kategóriás vezetői engedéllyel már nemcsak az 50 köbcentiméteres robogókat lehetne vezetni, hanem az A1 kategóriába tartozó, maximum 125 köbcentis és 11 kW-os teljesítményű nagyobb motorokat is.

Radikálisan változik az elméleti képzés gyakorlata is, mivel az - a tanuló által választható módon - tantermi vagy távoktatási keretek között történhet.

Ez alapjaiban rendezheti át a jogosítványszerzést, illetve annak piacát.

További részletek.