Hirdetés


10 állat, amely örök hűséget fogad párjának

2018.02.14

Az emberek szeretik azt hinni, hogy a szoros párkapcsolat és a hűség csak az ő kiváltságuk.

Hirdetés

Az állatok zöme valóban csapodár, de akadnak olyan fajok is, melyek még a teremtés koronáinak is példát mutatnak.

Gibbon

gibbon


A főemlősök osztályába tartozó gibbonok nemcsak biológiailag állnak közel az emberhez, de abban is, hogy jellemzően monogám kapcsolatban élnek.  A hím és a nőstény nagyjából azonos méretű, jelezve a nemek egyenlőségét. A párok egymás simogatásával töltik az időt, illetve együtt lógnak (szó szerint) az erdőben.

Hattyú

Hattyú


Monogám párkapcsolatban élnek a hattyúk is. Nem véletlenül lett a két hattyúnyakból formázott szív a szerelem jelképe: egy-egy hattyú pár sok-sok évig, olykor életük végéig együtt él. Igaz, ennek gyakorlati okai is vannak: egy állandó partner azt is jelenti, a párkeresésre fordított időt másra - vándorlásra, területszerzésre, fészekrakásra, gyereknevelésre – tudják használni.

Hollókeselyű

HollókeselyűA szépség és a hűség nem feltétlen járnak karöltve. Itt vannak például a nem túl csinos hollókeselyűk, akik társadalmi szinten is komolyan veszik a hűség fogalmát: megtámadják a csapodárságon kapott egyedeket.

Francia császárhal

Császárhal


Szinte lehetetlen magányos császárhalat látni. A párválasztás gyakran egy életre szól, és a monogám kötelék nagyon szoros közöttük. A császárhal párok mini csapatként élnek, utaznak és vadásznak együtt.

Farkas

Farkas


A népmesékben gyakran ravasznak, álnoknak és gonosznak lefestett farkasok családi élete a valóságban példát mutathatna sok emberi családnak.  Kevesen tudják, hogy egy farkasfalka általában az apát, az anyát és a gyerekeiket jelenti.

Albatrosz

Albatrosz


Az albatrosz vándorlása során hatalmas távolságokat repül át az óceán felett, de ha eljön a párzás ideje, mindig visszatalál a régi helyére és a régi partneréhez. A partnert egy meglehetősen furcsa, de annál szenvedélyesebb násztánc során választják ki.

Termesz

Termesz


Míg a hangyáknál a hímek a királynővel való egyéjszakás kaland után elpusztulnak, addig bizonyos termeszeknél egy életre szóló kapcsolat alakul ki a királynő és egy „király” között, akik szerelmi munkálkodásukkal benépesítik az egész királyságot.

Préri pocok

Préri pocok


Habár a rágcsálók nagy része éppen promiszkuitásuk miatt ismert, a préri pockok nem követik a trendet. Nemcsak hogy monogámok, de összebújnak, fésülgetik egymást, megosztják a gyereknevelés feladatait, és összességében is mindenben ott segítenek a másiknak, ahol tudnak.

Vadgerle

Vadgerle


Nem véletlen, hogy a gerle gyakori szereplője a szerelmes daloknak. Ezek a madarak ugyanis nemcsak szépek, de hűségesek is egymáshoz, miközben mind látványban, mind a jellegzetes turbékoló hangban folyamatosan bizonygatják szerelmüket.

Fehérfejű rétisas

Rétisas


Az Egyesült Államok szimbóluma sok mindenben lekörözi azt az országot, melyet szimbolizál. Míg például az USA-ban a házasságok felbomlásának az aránya 50 százalék körül mozog, addig ezek a sasok csak akkor fordulnak új partner felé, ha a régi elpusztult vagy terméketlennek bizonyult.


A Mother Nature Network (mnn.com) alapján