10 ország képviselői tanulmányozzák a büki mintaprojektet

2012.07.13. 11:30

A Vas megyei fürdőváros az idegenforgalmi vállalkozásokat igyekezett integrálni az info-kommunikációs társadalomba.

Az INTERREG IVC Program keretében „e-CREATE” névvel indult el az az Európai Uniós pályázati projekt, melynek központjában a turisztikai vállalkozások info-kommunikációs technológiának a fejlesztése áll. A résztvevők elsősorban a gyakorlatban jól működő példák segítségével fogalmaznak meg ajánlásokat helyi és regionális döntéshozók számára, nem titkolva azt a szándékot, hogy javítsanak a területfejlesztési politikák hatékonyságán.

A mintegy 1,9 millió eurós projektben – melynek vezetője a Saxony-Anhalt Regionális Fejlesztési és Közlekedési Minisztérium (Németország) - 10 európai ország 13 szervezete vesz részt.

A projektben Magyarországot - egyedüli magyar partnerként - a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. képvieli.

A múlt hónap utolsó napjaiban, az olaszországi Vigevanóban lezajlott nyitókonferencián Frank Thäger – a vezetőpartner hivatalos képviselője – többek között arról beszélt, hogy napjainkban egy turisztikai desztináció vonzereje nem csupán annak kulturális, történelmi és természeti értékein alapul, a szolgáltatások és az információk elérhetősége is egyre meghatározóbb tényező.

A nyitókonferencián a partnerek bemutattak egymásnak egy-egy, az informatikai kézségek fejlesztéséhez kapcsolódó úgynevezett „jó gyakorlat”-ot, megvizsgálták a siker forrásait, illetve megnézték, a példák mennyire alkalmazhatók más országokban.

A Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. öt ilyen jellegű követendő modellt talált az országban, melyek közül a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület által - a Chrome Kreatív Munkák Kft. informatikai támogatásával - megvalósított komplex honlapfejlesztési programot (www.visitbuk.hu) mutatta be Vigevanóban. Ennek során az egyesület sikerrel integrált bükfürdői turisztikai vállalkozásokat az infokommunikációs társadalomba, így javítva azok piaci pozícióit és versenyképességüket.


Az e-CREATE projekt az INTERREG IVC Program keretében, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.
 

.