10 százalékos leépítés a Vas megyei kormányhivatalban

2012.01.20. 10:41

77 státusszal lesz kevesebb a hivatalban.

Megyeháza


Ahogy azt lapunk is hírül adta, néhány nappal ezelőtt a Veszprémben hivatalosan is bejelentették, hogy százhárom kormánytisztviselői hely szűnt meg megyében.

Ennek a hírnek az apropóján kerestük meg a Vas megyei kormányhivatalt, hogy itt vajon mi a helyzet.

A hivatal közlése alapján Vas megyében 10%-os létszámleépítés van folyamatban, ami hetvenhét státuszt jelent. Ebből várhatóan 33 az üres státuszok megszüntetése, 44 státusz vonatkozásában azonban az intézkedés valóban létszámcsökkentés.
A hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel még folynak az egyeztetések a minisztériummal, az arányok még esetlegesen változhatnak.

A Vas megyei kormányhivatal lapunkhoz eljuttatott sajtóközleménye:

A Kormány a 2012. évi költségvetési hiánycél teljesítése, valamint a hatékonyan működő állam kialakítása céljából az 1004/2012. (I.11.) Kormányhatározattal döntött az országos kormányzati létszámcsökkentésről.

A létszámcsökkentés a minisztériumok, a minisztériumokhoz tartozó egyes háttérintézmények, valamint a megyei kormányhivatalok dolgozóit érinti. A kormány ugyanis az ország versenyképességének javítása érdekében jelentős bürokráciacsökkentést és adminisztrációcsökkentést hajtott végre; ezen túl a fenti intézkedés további célja az is, hogy annyi ember dolgozzon a közigazgatásban, amennyire annak működtetéséhez ténylegesen szükség van.

A Vas Megyei Kormányhivatalban 10%-os létszámleépítést kellett végrehajtani. A 2012. január 18-ától megszűnő hetvenhét státusz mintegy 45%-a racionalizálás, vagyis az üres státuszok megszüntetése, a fennmaradó részben azonban valóban létszámcsökkentés. A Kormányhivatal a létszámleépítésnél törekedett arra, hogy a felmentésre kerülő munkavállalók elsősorban nyugdíjasok, vagy nyugdíjra jogosult személyek legyenek. Az olyan szakigazgatási szervek esetében azonban, ahol erre nem volt mód, az intézkedés az aktív korú dolgozókat érintette.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az állam nem kívánja magára hagyni az elbocsátottakat, ugyanis Karrier Híd Program indul számukra. Ennek lényege, hogy a közszférából távozókat a Program azzal segíti, hogy a piaci munkáltató számára egy éven keresztül a minimálbér kétszereséig 50 %-os járulékkedvezményt biztosít. Az érintettek 2012. február végéig regisztrálhatnak a Programba önkéntesen és ingyenesen.

Szombathely, 2012. január 18.
 

.