100 éves a legidősebb szombathelyi holokauszt túlélő

2012.08.22. 08:52

Spiegler Elemér bácsi 92 éve lakik kámoni házában.

Spiegler Elemér

Spiegler Elemér bácsi vidám, barátkozó – megmondja a „tutit” mindenkinek.

Gyakran találkozhatunk vele a Szombathelyi Zsidó Hitközség székházában, hiszen fontosnak érzi hogy amennyi időt csak lehet, hittestvérei társaságában töltse.

Spiegler Elemér

1912. augusztus 24-én – száz éve – született Felsőőrön. Négy gyermekes zsidó család legkisebb gyermekeként. Nyolc éves volt, amikor Szombathelyre költözött a családjával. Ma is abban a kámoni házban lakik, amit akkor vásároltak.

Suszteriansnak tanult a Kőszegi utcában, ahol egy pár cipő volt az évi bére. Később itt volt segéd, majd egy dekád múltán felvételét kérte a cipő- és bőrgyárba – később származása miatt elbocsájtották. Munkaszolgálatra vezénylik, majd a háború után szabadul. Családtagjai azonban a haláltáborokban vesznek oda, Szombathelyre érkezésekor a házat kifosztva találja. '46 tavaszán megnősül, lánya majd fia születik.

A susztermesterséget folytatja különböző területeken, előbb Szombathelyen, majd több helyen az országban. 92 éves korában még javította a cipőket, rendszeresen olvas, kiváltképp érdeklik a II. Világháború dokumentumai. Jól kezeli a dvd-lejátszót és kedveli az operetteket.

Elemér bácsit 100. születésnapján köszönti a város polgármestere, a hitközség előljárói, ismerősei, barátai és családja.

Szombathelyi Zsidó Hitközség
I. emeleti nagyterme
Batthyány tér 9.
2012. augusztus 24. péntek 17 óra

.