A táplálkozásra alapuló tanács-gyűjtemény nem annyira a meglepetés erejével, mint alaposságával és egyszerű kivitelezhetőségével hívta fel magára figyelmünket.
A tekintélyes ABC News online kiadása tudományos kutatásokra alapozva segít, hogy minél nagyobb eséllyel elkerüljük a rákot. A táplálkozásra alapuló tanács-gyűjtemény nem annyira a meglepetés erejével, mint alaposságával és egyszerű kivitelezhetőségével hívta fel magára figyelmünket.
Kevesebb zsír
Egy tekintélyes amerikai szaklapban (Journal of the National Cancer Institute) jelent meg az a félmilliós mintával alátámasztott tanulmány, mely egyértelműen bizonyítja a zsír és a rák kockázatának összefüggését. Ezek szerint azok, akik zsírosabban étkeznek - napi kalóriabevitelük 40%-a zsír - 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek majd hasnyálmirigy rákban, mint azok, akiknek a napi kalóriabevitelüknek csak 20 százaléka zsír.
Tojássárgája
Egy 2009-es tanulmány szerint a tojássárgája segít megelőzni a bajt, mivel sok benne a kolin, ami csökkenti a mellrák kockázatát.
Káposzta
Egy mindössze 22 kalóriás káposztafej tele van sulforaphane-vel (nem találtunk rá magyar szót – a szerk.), egy olyan anyaggal, amely segíti a testet enzimeket termelni a sejtpusztító, rákot okozó szabadgyökök ellen.
Spenót
Az International Journal of Cancer újságban megjelent, 2009-es tanulmány szerint azok, akik sokat fogyasztanak az olyan, B vitaminban gazdag leveles növényekből, mint a spenót, felére csökkentik a bőrrák kockázatát. Valószínűleg azért, mert az ilyen B vitamin segít a DNS karbantartásában.
Feketeszeder
A bogyó titka, hogy anthocyanint (antociánt) tartalmaz. Erről az antioxidánsról kimutatták, hogy többféle rák ellen is hatásásos.
Tejtermékek
Különösen nőknek ajánlott az intenzív sajtevés. Egy hatalmas, 120 ezer fős mintára alapuló tanulmány szerint azok a még termékeny nők, aki sok tejterméket, azon belül is alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes termékeket fogyasztanak, csökkentik a mellrák kockázatát.
Lazac és egyéb halak
A lazacban – és más halakban – sok Omega3 zsírsav van, ami szintén csökkenti a rák kockázatát.
Teljes őrlésű gabona
A teljes őrlésű gabonákban levő szénhidrátok kiváló rostforrások. Európai kutatók azt találták, hogy azok, akiknek magas a napi rostbevitele, 40 százalékkal csökkentik a vastagbélrák esélyét.
Forró tea
Egy, a Journal of Nutritional Biochemistry szakfolyóiratban megjelent 2007-es tanulmány szerint napi 2-6 csésze zöld tea elfogyasztása segít megelőzni a bőrrákot, és segít a napfény öregítő hatása elleni harcban. Ha melegen isszuk a teát, akkor tudjuk kinyerni belőle a legtöbb catechint, amely bizonyított rákellenes harcos.
D vitamin
A Texas Egyetem egészségügyi központjának a tanulmánya szerint a D vitaminokban bővelkedő ételek (például a sovány tej) segítenek méregteleníteni azokat a rákot okozó vegyületeket, melyek a zsíros ételek emésztésénél szabadulnak fel.
Kis héj
Az Arizona Egyetem kutatása szerint a narancs- és a citromhéj d-limonene antioxidánst tartalmaznak, ami akár 30 százalékkal képes csökkenteni a bőrrák kockázatát. Ehhez elég mindössze heti egy kanállal fogyasztani belőlük.
Zöldség, gyümölcs
Egy 14 évet felölelő tanulmány arra világít rá, hogy azoknak, akiknek étrendjébe nagy hangsúllyal van jelen a zöldség és a gyümölcs, 70 százalékkal kisebb a kockázata az emésztőszervi daganatos megbetegedéseknek.