Hirdetés

18 ember ellen emeltek vádat a Corvinus Egyetem nyelvvizsgaügyében

2013.09.04

Hirdetés

Tizennyolc emberrel szemben emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt a Budapesti Corvinus Egyetem "nyelvvizsgabotrányának ügyében".

    Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vádirat szerint 2010-től a Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszer-tudományi kara nyelvi központjának négy tanára egy másik közreműködővel vizsgázónként 300 ezer forintért elintézték, hogy olyanok is kapjanak nyelvvizsga-bizonyítványt, akik a vizsgakövetelményeknek nem feleltek meg.

    A közlemény szerint az érintetteket bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolják, amelynek a törvény szerinti büntetési tétele egy évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

    2012 októberében a Blikk írt arról, hogy valódi, de ki nem érdemelt nyelvvizsgaokmányokat szerezhettek többen is a Corvinus egyetem élelmiszer-tudományi karának nyelvi központjában 300 ezer forint ellenében. Az egyetem akkor úgy reagált: csak a helyszínt biztosították az idegen nyelvi vizsgáztatáshoz, az egyetem az érintett nyelvoktató- és nyelvvizsgaközponttal semmilyen szervezeti kapcsolatban nincs.