„Kommunisták, bátran az élre!” - 1956 októbere a korabeli szombathelyi sajtóban

2014.10.22. 23:10

„Sem polgári demokráciát és semmilyen restaurációs kísérletet nem óhajtottunk, nem óhajtunk és minden ilyent visszautasítunk” - írták a Markusovszky kórház dolgozói a Vasmegye 1956. október 25-i számában.

A Vasmegye, a megyei pártbizottság és a megyei tanács lapja nagy terjedelemben foglalkozott az 1956. október 23-i eseményekkel, illetve azok következményeivel. A korabeli lapszámokból válogatott cikkek segítségével idézzük meg az akkori napok hangulatát.

Október 24.

Sorsdöntő órákban

A Vasmegye szerkesztőségi cikkéből

Lehet, hogy a zavarosban halászni akaró fasiszták vére, lehet, hogy munkásvér öntözte a budapesti utcákat, de ne folyjon semmilyen vér, ennek nem lett volna szabad bekövetkeznie – írják. - Majd felteszik a kérdést: Mégis miért következett be a vérontás? Mert a magyar nép határozottan akarja a szocialista demokratizmust, azért, mert következetesen a júliusi határozat mellett áll. Várt türelemmel. Várt tegnapig.

Arra vártak, hogy a párt hallassa a szavát a júliusi határozatok útján történő továbbhaladás mikéntjéről. A nép szocializmust akar, nem mást. Ennek élén nem állhat más, csak a kommunisták pártja, a Magyar Dolgozók Pártja, annak élén a Központi Vezetőség és a Politikai Bizottság. A párttól várja a kezdeményezést és a határozottságot.

Ha valamit megtanult a magyar nép a felszabadulás óta, akkor ez az, hogy azoknak a történelmi vívmányoknak kiharcolásában, amelyre tegnap esti rádióbeszéd hivatkozott, a párt állt az élen. Ezt várja most is. Ez és csakis ez élesztheti újjá a bizalmat és az egységet a párt és a nép között.

Ma nem lehet azt mondani a népnek, hogy várjon türelemmel. Ma csak azt lehet mondani, hogy ezt és ezt, így és így csináljuk ezután, mindehhez ilyen és ilyen személyi garanciákat adunk. Jó dolog az, ha a nép ma politizál. Igaz, politizálnak a nép ellenségei is.

De aki azt hiszi, hogy a munkástól valaha el lehet venni a gyárat, a paraszttól a földet, az őrült. A munkás gyári demokráciát akar, hogy a gyár még inkább az övé legyen. A paraszt nyugalmat és biztonságot akar, hogy a föld még inkább teremjen neki és az országnak. Az értelmiség alkotó, biztonságos légkört akar, hogy a szellem virágozhassék.

Aki ma polgári restaurációs ábrándok törekvéseivel kacérkodik, annak azt mondjuk: szíveskedjék kifáradni az üzemekbe, a falvakba egy kis kóstolóra a nép hangulatából. Az ország, a népszabadság szent és drága. Aki ehhez hozzá merészel nyúlni, az elvész kutyául és menthetetlenül.

A szent fogadalom, hogy a nép ellen soha többé egyetlen hazug szót sem, még erősebben él bennünk – tette hozzá a szerkesztőség. - Ez az október nem őszirózsás, hanem vörösszegfűs. Tavasz az őszben. Tavasz, hajnalhasadás. Az egészebb, az igazabb, szebb, őszintébb szocialista fejlődés hajnalhasadása. A bizalom jogos, a Központi vezetőség ülésezik, a nép pedig a jogaiban ül, e jogokat védi és erősíti.

1956 októbere a korabeli szombathelyi sajtóban

Október 25.

Teljes bizalommal

A szombathelyi megyei kórház orvosai és egészségügyi dolgozói nevében Marosváry doktor által jegyzett levélből

Megvetjük és elítéljük azt a fegyveres provokációt, amely 12 éve épülő szabad országunk, mindannyiunk közös munkája, közös eredményeink ellen irányult, amely meg akarta dönteni a népi demokratikus rendszerünket, és amely magyar testvéreink vérének kiontására vezetett.

A megtörtént eseményekért a párt eddigi vezetése felelős. A Szovjetunió Kommunista Pártjának XX. kongresszusa és a júliusi határozat óta az ország népe feszült várakozással tekintett a párt Központi Vezetőségének újszellemű vezetése elé. A kibontakozáshoz mindannyiunk, az egész dolgozó nép együttes erejét kész adni.

Kevés történt eddig, és azt hittük, hogy a vitákkal mindent megoldottunk. A várakozás és az eddig meg nem kapott válasz oda vezetett, hogy ellenséges, provokatív elemek – kihasználva politikai életünk stagnálását – olyan rendbontó eszközökhöz folyamodtak és olyan ellenséges jelszavakat dobtak be, amelyek félrevezettek sok ezer becsületes dolgozót és a jelenleg lezajlott tragikus események kirobbanását okozták.

A magyar ifjúság kezdeményezése feltétlenül helyes volt. Az ifjúság, a munkásság, a parasztság és az értelmiség tovább kívánja építeni szocialista országunkat. Sem polgári demokráciát és semmilyen restaurációs kísérletet nem óhajtottunk és nem óhajtunk és minden ilyent visszautasítunk. Abban a szabad szellemben kívánjuk országunkat tovább építeni, amelyben azt a XX. pártkongresszus és a júliusi határozatok, a marxi-lenini eszmék alapján elindítottuk.

Sajnos az ifjúság forrófejű, a tömegpszichózis nagy méreteket ölthet, ezért történhetett, hogy az utcán hömpölygő tömeg közé bedobott ellenséges jelszavak magukkal ragadták a tömeg egy részét és testvérvérbe borították Budapestet. Ezeket a becsületes, megtévedt magyar dolgozókat véleményük szerint nem szabad elítélni, de az ellenforradalmi elemek minden büntetést megérdemelnek.

Forró szeretettel köszöntik a tatabányai és a salgótarjáni bányászokat, akik az ellenforradalmárokat leszerelték és átadták a hatóságoknak. Ugyanígy a munkásokat, akik a gyárakban igyekeznek megvédeni az ellenforradalmi elemektől a vívmányokat.

A megyei kórház egészségügyi dolgozói üdvözletüket küldik az újjáalakult Politikai Bizottságnak és Központi Vezetőségnek, Nagy Imrének minden segítséget meg kell adni, hogy megvalósíthassa programját. Bíznak a pártegységben és a higgadt politizálásban - írták.

A Vasmegye szerkesztőségének üdvözlete a Magyar Rádió és az MTI dolgozóihoz

A Vasmegye szerkesztősége forró kommunista és munkatársi üdvözletét küldte a Magyar Rádió és az MTI dolgozóinak. Rendkívül nagyra becsülik „bizonyára sok hősi erőfeszítést követelő fáradhatatlan” munkájukat, helytállásukat - közlik.

Így folytatják: a Vasmegye tegnap három kiadásban jelent meg, ami példátlan a lap történetében. Ezt azért tudta megtenni, mert felhasználhatták a rádió és a távirati iroda híreit.

„Bizonyosak vagyunk benne, hogy a központi hírközlő szerveink bátor és hűséges munkája nagy segítséget jelent a közvéleménynek a helyes tájékozódásban, ezzel népünknek, pártunknak, kormányunknak, hogy mielőbb teljesen úrrá legyen a helyzeten ás mindörökre meghiúsítson hasonló aljas, ellenforradalmi gaztetteket.”

Vas megye dolgozóinak válasza

...hogy soha többé ilyen aljas provokáció meg ne történhessen

A Szombathelyi Takarógyár dolgozói:

Elítélik a népi demokratikus rendszer ellen irányuló kísérleteket, erről jó munkájukkal tesznek tanúbizonyságot. Támogatják a Központi Vezetőséget és a népköztársaság kormányát.

A Szombathelyi Bőr- és Cipőgyár dolgozói:

Bíznak az újjáalakult Központi Vezetőségben, ígérik, még szilárdabban, fegyelmezettebben harcolnak a párt célkitűzéseinek megvalósításáért, a termelési tervek maradéktalan végrehajtásáért. Szilárdítják pártjuk egységét, vigyáznak rá, mint a szemük fényére.

Kocsis Ferenc, a Szombathelyi Állami Erdőgazdaság dolgozója:

A békés tüntetés hallatán öröm tötötte el, de felháborítják a provokációs cselekedetek. „Most lesz csak igazán érdemes összefogni, dolgozni, mert megígérte Nagy Imre elvtárs is, hogy az 1953-as júniusi párthatározat szellemében dolgozunk, amelyek sikeres megvalósítása minden bizonnyal a magyar dolgozó nép igazi felemelkedését szolgálja.”

Szilágyi Lajos szombathelyi nyugdíjas:

Jó gazdához illően vették kézbe az országot a párt és a kormány vezetői. Bízik abban is, hogy amikor a dolgozó nép életszínvonalának emelése a cél,a nyugdíjasokról sem feledkeznek el. Az állami irányítás olyan rendeleteket hozzon, amelyek elnyerik a közvélemény tetszését, és amelyek valóra váltásáért érdemes dolgozni.

Nárai község dolgozó parasztjaival Völgyi József vb-elnök beszélgetett a népi demokrácia vívmányainak elleni támadásról, és kiderült egyöntetűen elítélik a népellenes merényletet.

A Nagy Lajos gimnáziumban mindenki „fegyelmezetten állt helyén, nyugodtan folyt a tanítás, rendben megkezdődtek és lefolytak az órák”, igaz féltő aggodalom volt bennük mert „az ellenforradalmi erők megnyergelte fegyveres megmozdulás fenyegette” az eddigi vívmányokat. Nagy Imre nyilatkozata őszinte megnyugvást hozott mindenkinek. „Örülünk ennek, mert ez megerősítette a nép és a párt közötti bizalmat.”

A Pedagógusok Szakszervezete Vas megyei Területi Bizottsága felhív minden Vas megyei óvónőt, tanítót, tanárt és oktatásügyi dolgozót, hogy egy emberként sorakozzanak fel a párt Központi Vezetősége, új Politikai Bizottsága, valamint Nagy Imre mögé.

Kattinson a koravali Vas megyei cikkekre, ha eredetibe akarja olvasni őket!

1956 Vas megye sajtójában

1956

1956

1956

1956

 

.