2010-es horvát bál Szombathelyen: Nem a rock n roll körül zajlott

2010.01.24. 16:58

Megmutatták. Ötszáz ember mulatott a horvát bálon a szombathelyi sportházban szombaton este. A fagyos estéből a farsangi forgatagba érkezőt jóféle pálinkával fogadták az ajtóban, de az igazán lélekmelegítő pillanatok ez után következtek.

Vas és Győr-Moson-Sopron megyében mintegy tízezer horvát él. A tekintélyes létszámú vasi közösség egyik legfontosabb társadalmi eseménye az az horvát bál, amelyet már több mint két évtizede megtartanak minden évben, nem csak a horvátság örömére. Ezeknek a báloknak az az érdekessége, hogy mindig más település kisebbségi önkormányzata rendezi, az idén Horvátzsidányon volt a sor.



 

A rendezvényt a házigazda település polgármestere, Krizmanich István nyitotta meg, két nyelven köszönve a résztvevőket, és szólt néhány szór Szombathely polgármestere, Ipkovich György és horvát követség munkatársa is.


 

Ezután következett a rendkívül színes és színvonalas műsor, melyet egy az egyben a nyolcszázötven lakosú Horvátzsidány állított ki a településen szépszámmal működő hagyományőrző együttesesekből, zenés-táncos csoportokból. Fellépett Čakavci tánccsoport, Peruška Maria énekkar, gyermek tamburások, Židanski bećari tamburazenekar.

A nyitótáncba is helyi néptáncosok vitték a bálozókat egészen különleges, zene nélkül, a lábaik diktálta ritmusra előadott, egyszerre szenvedélyes és méltóságteljes produkciójuk után, amit – mint Krizmanich polgármestertől megtudtam – zágrábi koreográfus tanított be a csoportnak.

Őszintén szólva ezen a bálon a rock and roll viszonylag kevés szerepet kapott, de nem is nagyon hiányzott. A zenét két zenekar szolgáltatta a Mlada generacija majd a zágrábi Vrijeme Ljubavi, igazi mediterrán hangulatot varázsolva a bálterembe. Ezt jövőre sem hagyjuk ki.
 

 

.