2011. decemberi rendkívüli közgyűlés Szombathelyen: a fától az erdőt

2011.12.29. 18:01

Nem tudtunk meg semmit.

Rendkívüli közgyűlés

Csütörtök délután az Alon tudósítója végigült két bizottsági ülést és egy közgyűlést, abban a reményben, hogy esetleg megtudja, hogyan készül a város az elkövetkezendő zivataros időszakokra. Nem tudott meg semmit.

Huhogás

Ha valaki figyelemmel kísérte az utóbbi idők híradásait, nagy valószínűséggel beleütközött néhány olyan londoni gazdasági elemzésbe, melyek egészen horrorisztikus közeljövőt vizionálnak a földrész számára.

Legyinthetnénk persze az egészre, de ha rápislantunk a magyar makrogazdasági adatokra, a vészjóslóan induló IMF-tárgyalásokra, és hozzátesszük a szemünk előtt haldokló megannyi helyi kisvállalkozást, akkor talán jobb résen lenni.

A fától az erdőt

Az Alon tudósítója mindenestre résen van, és csütörtökön délután végigül két bizottsági ülést, majd az ezeket követő rendkívüli közgyűlést, amelynek egyetlen témája, hogy a város január 1-jével átveszi a megyétől a Mesebolt Bábszínházat.

A téma nyilván sokaknak fontos, különös tekintettel a helyi gyerekekre és szülőkre, mi viszont abban bízunk, hogy a bizottsági üléseken – ahol a képviselők kevésbé játszanak színházat – megtudunk valamit arról, hogy a bábszínház ügye hogyan kapcsolódik a kulturális intézményrendszer átstrukturálásához, ez az apró csavar hogyan illeszkedik a nagy egészhez, amivel kezdeni kellene valamit, mert nyakunkon a zivatar.

Ugyanis ilyesmi nem téma. A bizottsági tagok és a képviselők szép hosszan beszélnek bérleti díjról, tűzvédelemről, gyakran ismételve önmagukat, és csipetnyi kísértést sem érezve, hogy kikukucskáljanak az erdőre a fa mögül.

Márpedig ez lenne az első lépés, ennek hiányában valószínűleg még száz évig is itt dagonyázunk egy helyen, és minél több közgyűlésen veszünk részt, annál jobban ezt érezzük.

Bizottsági ülések

A kulturális bizottság gyakorlatilag egyhangúan támogatja az előterjesztést, igaz, olyan komoly oka nem is lehet az elutasításra. Mint megtudjuk, a Mesebolt Bábszínház nemcsak művészi értéket tekintve, de gazdaságilag is stabil, köszönhetően a fegyelmezett gazdálkodásnak, az emelkedő állami támogatásnak és a jegybevételeknek.

A gazdasági bizottság is támogatja az előterjesztést, de itt más a hangulat. Nemcsak azért, mert Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) arra hívja fel a figyelmet, hogy úgy veszik át az intézményt, hogy hivatalosan nem lehet tudni, hogy három nap múlva hol is fog működni, de azért is, mert érezhetően a jobboldali képviselők sem értenek egyet ebben-abban.

Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) szerint mindenesetre az MMIK-nak, ahol most is működik a bábszínház, nincs valódi alternatívája, és még az is elképzelhető, hogy a jövőben nem kell súlyos bérleti díjat fizetni.

(Az MMIK január 1-től a kormányhivatalhoz kerül, de hogy hogyan és miként fog illeszkedni az alapjáraton is kusza szombathelyi kulturális intézményrendszerbe, azt egyelőre jótékony köd borítja.)

Sági József (Fidesz) alternatív helyszínként megemlíti a Kisfaludy utcai épületet, hozzátéve, hogy egyelőre nem lehet vele reálisan számolni, csak a költözés 8-10 millió forintba kerülne, és mire az épületből valódi bábszínház lenne, az további 150-200 millió forint.

A szimfonikusok is képbe kerülnek

Váratlan fejleményként a bizottsági ülésen Lazáry Viktor kiegészítést javasol a meseboltos előterjesztéshez. Ez valami olyasmit mond ki, hogy a város felelősséget érez a Savaria Szimfonikus Zenekarért, részt kíván venni a fenntartásában, ezért Szombathely tárgyalásokat kezdeményez a megyével.

A hozzászólásokból az rajzolódik ki, hogy a szimfonikusok a két szék közé kerültek. Elvileg és papíron maradnak a megyénél, csak éppen az állam ehhez nem ad pénzt.

Az ötlet a többségnek tetszik, egyedül Molnár Miklós gazdaságért felelős alpolgármester (Pro Savaria) jelzi határozottan a pénzügyi és jogi kétségeit, és ha jól láttuk, a jobbikosok is ellene szavaznak.

Rendkívüli közgyűlés

Közgyűlés: ünnepi pillanatok

A közgyűlés ünnepélyes pillanatokkal kezdődik. A képviselők kis papírtáskát kapnak év végi ajándék gyanánt, benne - Balassa Péter (Jobbik) táskájába pillantunk bele – egy üveg bor, naptár, jegyzetfüzet, ilyesmi.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) mint a testület egyetlen nőtagja mindennek tetejébe egy külön csokor virágot is jussol Puskás Tivadar polgármestertől.

Csomagot kapnak Ipkovich György és Nemény András szocialista országgyűlési képviselők is, nekem meg ünneprontásként az a kérdés jut eszembe, hogyha nincs rendkívüli közgyűlés, akkor senki nem kap semmit?

Közgyűlés: megszavazzák

A mindössze egyetlen napirendet a közgyűlés egy órán keresztül, hihetetlenül redundánsan tárgyalja, hogy aztán a papírforma szerint el fogadja az előterjesztést a Mesebolt Bábszínház átvételéről.

Átmegy Lazáry Viktor javaslata is a szimfonikusokról, a polgármesteri támogatás ellenére bukik viszont Molnár Miklós beilleszteni kívánt félmondata, amely azt mondta volna ki, hogy a szimfonikusok segítése a 2012-es költségvetési lehetőségek függvénye legyen.

Az alpolgármester szerint egész más a helyzet a 10 milliónál is kevesebb városi támogatást igénylő bábszínház, és a több mint 100 milliós szimfonikus zenekar esetében.

A szocialisták - Gyebrovszki János vezetésével – vehemensen érvelnek az Ungaresca Táncegyüttes városi átvétele mellett, de Puskás Tivadar szerint ez a felvetés nem aktuális, hiszen az együttes az MMIK-n keresztül a kormányhivatalhoz tartozik, így működése nincs veszélyben.

Rendkívüli közgyűlés

Napirend után

Napirend után két bejelentésre is sor kerül.

Gyebrovszki János arrogánsnak és cinikusnak tartja, hogy a megye januárban bált rendez, így mindenkit felszólít annak bojkottjára.

Puskás Tivadar szerint nem a szombathelyi közgyűlés az a helyszín, ahol ezt meg kellene beszélni, egyben meghívja az egész testületet, hogy „a megbeszélt helyen” közösen elfogyasszak egy ünnepi ebédet.

.