A 2011-es füredi Anna-bál szépségkirálynője (képek)

2011.07.24. 12:38

Frei Nikolett 21 éves kiskőrösi főiskolás lett a 186. balatonfüredi Anna-bál szépségkirálynője.

Frei Nikolett

2011. július 23-án, szombaton 186. alkalommal rendezték meg Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében a nevezetes Anna-bált.

Frei Nikolett
Frei Nikolett 21 éves kiskőrösi főiskolás, a 186. balatonfüredi Anna-bál szépségkirálynője (k) első udvarhölgye, Csida Fanni 18 éves balatonfüredi gimnazista (j) és második udvarhölgye, Szabó Zsófia 22 éves budapesti színésznő társaságába mosolyog az eredményhirdetés után az Anna Grand Hotelben 2011. július 23-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Frei Nikolett
Frei Nikolett

Füredi Anna Bál 2011
Nyitótánc a 186. alkalommal megrendezett balatonfüredi Anna-bálon, az Anna Grand Hotel kertjében.


Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az idén nyolcadik alkalommal adják át a Kiss Ernőt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot annak a személynek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.

Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket - mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be az Anna-báli keringővel, Huszka Jenő utolsó szerzeményével együtt - ennek dallamai 1962 óta csendülnek fel. A bálon részt vevő nők számozott herendi porcelánszívet kapnak, amelyeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít. A hölgyek közül választja ki a szakmai zsűri a legszebb tizenötöt, majd e 15-ös csoportból választják meg a bál résztvevői és az eseményt élőben közvetítő Duna Televízió nézői az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét. Kilétükre a tévéközvetítés miatt a hagyományoktól eltérően nem éjfél után, hanem előtte negyedórával derül fény. A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, az első udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap.

A bál előtti pénteken rendezik meg a balatoni szívhalászatot, amelynek résztvevői kihalászhatják a tóból jövendőbelijük nevét. E kedves szokásról már Vörösmarty Mihály és Krúdy Gyula is megemlékezett. Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett az első táncpartnere másnap a bálon. A hagyományt néhány évvel ezelőtt újították föl, a lányok az 1891-ben épült Kelén gőzös fedélzetéről merítőhálóval foghatják ki a szíveket.

A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városon, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői négyesfogattal, huszárbandérium kíséretében indulnak sétakocsikázásra.
Az Anna-bál alkalmából rangos kulturális programok várják az érdeklődőket, a díszvendég Kecskemét is specialitásokkal készül az eseményre. Balatonfüred városa meghívta a bálra azokat a balatonfüredi lányokat is, akik idén ünneplik 18. születésnapjukat: ők a város vendégei, s számukra ingyenes a belépés.

Az idei mulatság fővédnökségét Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta.
 

.