2017. július 1-től önálló lesz a szombathelyi egyetem

2015.09.01. 16:17

Megszületett a döntés.

2016. januárjától kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem átalakulása.

A mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi kar, és a győri Apáczai Csere János kar kiválik, s a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik.

A Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai képzést folytató zalaegerszegi képzési helye 2016. január 1-től a Pannon Egyetem részeként működik majd.

A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni székhelyén egy erős, faipari és erdőmérnöki képzési profilra építő ágazati egyetem jöhet létre 2017. július 1-től a szombathelyi karok önállóvá válásával egyidejűleg.

Mindezt Palkovics László felsőoktatási államtitkár jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Minden meghirdetett képzésen a tanulmányok befejezése az eredeti feltételekkel biztosított, az érintett hallgatók változatlan feltételek mellett, de egy másik intézményben - a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével - szerezhetik meg diplomájukat.

Közölte: nem a megtakarítás a fő cél, hanem az, hogy jobban, hatékonyabban működjön a felsőoktatás.

Milyen intézményi átalakítások lesznek még?

A gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara - jelentette be a felsőoktatási államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Palkovics László elmondta: az átalakítás tervezett időpontja 2016. január elseje, azaz ekkortól csatlakozna az élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez. A három karon 4500 hallgató folytat tanulmányokat.

Az államtitkár az átalakítást többi között azzal indokolta, hogy a Corvinuson a budai és a pesti karok gyakorlatilag egymástól függetlenül, egymás mellett működtek eddig, és nincs szinergia.  

Kifejtette: ugyanakkor a három pesti kar az elmúlt időszakban jelentős átalakításon ment át, meghatározták az egyébként is kiváló képzések új irányait, megállapodásokat kötöttek, s ezek hozzájárulhatnak a fejlődéshez. További cél, hogy 2016 szeptemberétől Székesfehérváron kihelyezett közgazdasági képzések folyhassanak a BCE keretén belül - jelezte.

Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a változtatások jelentős indulatokat generáltak. Ugyanakkor nincs szó a budai kampuszon az arborétum értékesítéséről, és év végéig tervet dolgoznak ki a kampusz rendbe tételére, arra milyen funkciókat töltsön be a jövőben,  erre 50 millió forint áll rendelkezésre.  

Megjegyezte: Magyarország továbbra is Budapest-centrikus ország, a hallgatók szeretnek itt tanulni, így a kampusz áttelepítésére nincs szándék. Az az alapvető szándék, hogy rendbe tegyék - hangsúlyozta.

Rögzítette: az átalakításokkal sem itt, sem más esetben hallgatói érdek nem sérül, a budai karok hallgatóinak nem kell majd Gödöllőre utazniuk.  Az egyeztetésekben a hallgatói képviselők is részt vettek - jelezte, hozzátéve: az oktatóknak szintén nincs okuk aggodalomra. Utalt a Corvinus hallgatói önkormányzatának augusztus végi állásfoglalására, miszerint elkötelezettek az egyetem hatkarúsága mellett, amennyiben azonban a fenntartó úgy dönt, meghatározott feltételek - fejlesztési terv, az oktatói állomány megőrzése - elfogadhatónak tartják a SZIE-Corvinus budai karainak integrációját.

Kérdésre válaszolva kitért arra is: hasonló léptékű további változtatásokat már nem terveznek, kivéve ha az intézmények kezdeményeznek ilyet.

.