2020-ig szinte biztos, hogy ingyenes marad a Mindig Tv

2013.02.17. 17:08

A szolgáltatást működtető Antenna Hungária Zrt.-hez volt néhány kérdésünk.

Mikor lesz a digitális átállás? Ha tévét veszünk, mire figyeljünk? Meddig lesz ingyenes a MindigTv? 


Több mint három évvel ezelőtt jelent meg a televíziókban a Mindig Tv szpotja, amely az ingyenes televízió-nézés egyik lehetőségére hívta fel a figyelmet.

Lapunk akkor utánajárt a szolgáltatás műszaki és egyéb hátterének, és az akkor készült írásunk azóta is nagy népszerűségnek örvend a témában tájékozódni akarók között.

Mivel a cikk megjelenése óta ismét megfogalmazódott bennünk néhány kérdés, ismét a szolgáltatást működtető Antenna Hungária Zrt.-hez fordultunk kérdéseinkkel.

Ha ön, kedves olvasó, bizonytalan a MindigTv alapjait (műszaki háttér stb.), akkor először célszerű elolvasni a 2010-es írásunkat.

"Magyarországon a digitális átállás időpontjáról több dátum is napvilágot látott az utóbbi időben. A mostani információk alapján önök szerint mi az a határidő, amikor megszűnik a hagyományos földi sugárzás?" – tettük fel az első kérdést.

„Egyelőre annyit tudni a digitális átállásról szóló törvény alapján, hogy a véghatáridő 2014. december 31. Ennél előbb is végbemehet a folyamat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a kormányzat illetékessége dönteni a pontos menetrendről, az előbb jelzett határidő előtt is végbe mehet a teljes átállás” – válaszolta Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs vezetője.

„Az Antenna Hungária készen áll a folyamatra, a hálózatunk üzemel, egyre többen térnek át a MinDig TV vételére. Az Ipsos legfrissebb kutatása alapján az ingyenes digitális földfelszíni televíziós szolgáltatást 350 ezer háztartás használja már, míg a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatásunkat 88 ezer előfizető használja” – tette hozzá.

A szolgáltatás honlapja szerint jelenleg 98 százalékos a Mindig Tv lakossági lefedettsége.

A térképen a sötétebb szín azt jelzi, ahol jelenleg szobaantennával is élvezhető az adás, citromságra mutatja azokat a területeken, ahol tetőantenna kell.

Mindig Tv lefedettség
Kattintson a térképre a nagyításhoz!

„A fehér foltok száma elenyésző, gyakorlatilag a  hegyvidékeink elzárt völgyeiben fordul elő elvétve, hogy nem lehet fogni a digitális adást sztenderd antennával , de nagy nyereségű antennával ezeken a helyeken sem kizárt a stabil, akadásmentes vétel” – közölte Tóth András.

Arra kérdésünkre, hogy hosszú távon is megmarad-e az alapszolgáltatás ingyenessége, a kommunikációs vezető így válaszolt.

„Ez egy fontos kérdés, sajnos hozzánk is érkeznek olyan fogyasztói visszajelzések, melyek alapján pletykák, félinformációk vannak abban a tekintetben, hogy a MinDig TV egyfajta 'beetetés', az ingyenes időszak biztos korlátozott időre szól csak. Ezeket szeretném cáfolni, az Antenna Hungária 2020 szeptemberéig rendelkezik üzemeltetési jogosultsággal, a nagy partnereinkkel (MTVA, RTL Klub, TV2) eddig az időszakig élő szerződésünk van, és az Antenna Hungária az ingyenes kínálat fenntartásával, sőt, kedvező esetben további bővítésével számol."

A mi olvasatunkban ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás szinte biztos, hogy 2020-ig ingynes marad.

A cég jelenleg azon dolgozik, hogy  mind az ingyenes, mind a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatás kínálata bővülhessen – tudtuk meg.

Érdemi bővítésre azonban csak az analóg hálózatok lekapcsolását követően lehet számolni, mivel ekkortól lehet csak a jelenleg analóg sugárzásra használt frekvenciák nagy részét további digitális multiplexek kialakítására fordítani.

Az internetes vásárlások korában már nem ritka, hogy valaki külföldről vásárol televíziót, ugyanakkor néhány országban (például Nagy-Britanniában) más a digitális adás kódolása. Így a megrendelés előtt nem árt, ha alaposan tájékozódunk erről a kérdésről.

A kódolással és műszaki kapcsolatos felvetéseinkre Tóth András a következőket közölte:

„Európában a legtöbb helyen a digitális földfelszíni HD adások már a hazánkban használt DVB-T MPEG-4 kódolással futnak, ezek a készülékek teljes mértékben alkalmasak a MinDig TV vételére is. A GfK-tól származó adatok szerint a hazai kiskereskedelmi forgalomba hozott tévékészülékek 96%-a már DVB-T MPEG-4 tuneres, ezáltal elmondható, hogy gyakorlatilag nem lehet kapni olyan készüléket ma Magyarországon, mely nem lenne alkalmas a MinDig TV vételére. Ebben az esetben gyakorlatilag egy megfelelő szoba- vagy tetőantennára van szükség és dekóder közbeiktatása nélkül nézhetjük az ingyenes digitális kínálatot. Amennyiben a MinDig TV Extrára is elő akarunk fizetni, akkor ebben az esetben szintén lehetséges a „dekóder-mentesítés”, kell egy CA-modul, melybe az előfizetői kártyát bele lehet helyezni, a CA-modult pedig a tévékészülék hátoldalán lévő nyílásba (CI) kell helyezni.”

„Előfordul, hogy az érdeklődők kábeles vagy műholdas előfizetéssel rendelkezve a kábelhálózaton/parabolaantennával/antenna nélkül próbálják behangolni a MinDig TV adásait” – válaszolta a kommunikációs igazható arra a kérdésünkre, hogy mi okozza a szolgáltatással kapcsolatos legtöbb félreértést.

Hozzátette: a MinDig TV vételéhez kell egy tető- vagy szobaantenna. Ebben az esetben nincs olyan, hogy analóg vagy digitális antenna, ezért a legtöbb esetben akár a régi tető- vagy szobaantennával – mellyel korábban vagy még most is az analóg földfelszíni adásokat nézték/nézik - is problémamentesen foghatók a MinDig TV adások. A kutatások szerint a magyar háztartások 30%-a már rendelkezik modern laposképernyős tévével, ezek túlnyomó többsége pedig már MPEG-4-es. Sok esetben előfordul, hogy az érdeklődő dekódert vásárol és dekóderrel fogja a MinDig TV adásait, pedig az új tévéje már teljes mértékben alkalmas lenne a MinDig TV vételére külön dekóder közbeiktatása nélkül is.

Korábban:

Hogyan, mivel, mennyiért lehet ingyen tévézni? Utánanéztünk, mi az a Mindig Tv

.