A 38 utazási kedvezményből csak 4-et tartana meg a kormány

2012.11.21. 21:06

A 6 éven aluli gyermekek és a 65 év feletti nyugdíjasok ingyen utazhatnának továbbra is, megmarad a rokkantak és diákok kedvezménye is - értesült a Híradó. A többi kedvezményt viszont eltörölnék.

Legkevesebb 20 milliárd forintot spórolhat meg a költségvetés az utazási kedvezmények drasztikus csökkentésével, illetve átalakításával. A jelenlegi tervek szerint, a most meglévő 38 kedvezményből csak négy maradna, amit az állam továbbra is támogatna - értesült a Híradó.

A vonattal utazók nagyjából fele valamilyen kedvezményt vesz igénybe utazáskor - ismertette a riport. A MÁV számításai szerint ebben az évben 60 millióan utaznak majd vasúton úgy, hogy a jegy árának csak a felét vagy a tizedét fizetik ki.

"Ennek a 60 millió főnek nagyságrendileg a 90 százaléka az, aki szociálpolitikai kedvezményt vesz igénybe. A fennmaradó milliók pedig üzletpolitikai kedvezményt. A szociálpolitikai kedvezmények körét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium határozza meg, az üzletpolitikai kedvezményeket pedig a vasúttársaság adja" - fejtette ki Szabó Anett, a MÁV START szóvivője.

Hasonló kedvezményrendszer működik a Volán társaságoknál is.

Jelenleg 38 féle utazási kedvezményt lehet igénybe venni. Ez mintegy 100 milliárd forintjába kerül az államnak évente, vagyis ennyit kell fizetnie a közlekedési társaságoknak a kedvezményekért cserébe. A jövőben csak négy alapvető kedvezményt hagynának meg, a többiről a közlekedési cégek döntenének, hogy megtartják-e azokat vagy sem - hangzott el a riportban.

A szaktárca már elkészítette az új kedvezményekről szóló munkaanyagát. A Híradó úgy tudja, hogy a 6 éven aluli gyerekek és a 65 éven felüli nyugdíjasok továbbra is ingyen utazhatnának. A rokkantak és a diákok kedvezménye is megmaradna. Az új rendszer a tervek szerint jövőre lépne életbe, de hogy pontosan mikor, az a Valutaalaptól függ - számolt be róla a híradó.

"A munkaanyag szerint amit előkészítettünk,nyilvánvalóan ez is részét képezi a a valutaalappal folytatott tárgyalásoknak, hiszen az előző kormány a közösségi közlekedés átalakítására kötelezettségeket vállalt és ezeket a tételeket ezeken a tárgyalásoknak a során nyilván végig kell venni" - nyilatkozta telefonon a híradónak Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturáért felelős államtitkára.

A vállallatok figyelembe veszik majd utasaik jövedelmi viszonyait. A rászorultaknak biztosan adnak valamilyen támogatást.
.