4 millióról 10 millió forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatás a "Mikrovállalkozások fejlesztése" pályázaton

2012.01.27. 17:07

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) "Mikrovállalkozások fejlesztése" pályázaton több mint duplájára, 4 millióról 10 millió forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatás összege, a támogatás mellé kedvezményesen felvehető hitel elérheti a 20 millió forintot is, és bővült a kedvezményezetti kör - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pénteken a módosítást.

Közleményében az NFÜ utal arra, hogy a gazdaságfejlesztés eredményei közül kiemelkedő jelentőségű az európai uniós szinten is újszerű "Mikrovállalkozások fejlesztése" című pályázati konstrukció, amelyet 2011. március 1-jétől lehet megpályázni Magyarország bármely régiójában.

Az újszerű pályázati formában - egyablakos ügyintézés keretében - közvetítőkön keresztül egyszerre lehet igényelni a vissza nem térítendő támogatást és a hitelt is, az igényléstől számított 30 napos átfutási idővel.

Az így felépített konstrukció szinte teljes mértékben forrást biztosít a legkisebb, 1-9 fős mikrovállalkozások fejlesztéseihez, mivel 10 százalékos önerő mellett akár 45 százalék támogatás igényelhető. A fennmaradó rész finanszírozása pedig a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású, államilag támogatott mikrohitellel biztosítható - írja közleményében az NFÜ.

A 2011 januárjában megjelent kombinált programhoz kapcsolódó "Mikrovállalkozások fejlesztése" című pályázatra Közép-Magyarországon a vállalkozók 1.181 pályázatot nyújtottak be és 565 esetében született már kedvező döntés a támogatásról. Ebben a régióban a megítélt támogatás összege közel 2 milliárd forint volt.

Az ország többi területén a beadott pályázatok száma elérte a 2.091-et, ebből támogatásban eddig 1.179-en részesültek, az odaítélt támogatás pedig megközelíti a 4 milliárd forintot.

Az eredetileg 2011. év végégig kiírt pályázat beadási határidejét 2012. december 31-ig meghosszabbították.

A hitelnyújtás közvetítői körébe a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a bevonja a takarék- és hitelszövetkezeteket, valamint a szövetkezeti hitelintézeteket is , amelyeknél a támogatás igénylése kezdeményezhető. A kedvezményezettek körének bővítését segíti az is, hogy eltörölték a pályázó vállalkozásoknál az árbevétel 200 millió forintos felső határát - közölte az NFÜ.

.