400 embert küldenek el a sárvári Ságától és a cég pulykanevelő telepeitől

2012.10.25. 19:09

A brit cég kizárólag a nyereségesen működő területekre akar koncentrálni.

A brit cég kizárólag az eddig is nyereségesen működő területekre akar koncentrálni.

„2013 elejétől átszervezi hazai vállalatait a Bernard Matthews (BM) Csoport. A változások a Pannon Pulyka Kft.-t és a Sága Foods Zrt.-t érintik” –olvasható a brit cég csütörtöki  sajtóközleményében.

Az üzleti modell eddig két pilléren nyugodott: hús előállításon és tovább-feldolgozáson.

A vállalat úgy döntött, hogy mostantól csak a nyereségesen működő tovább-feldolgozásra koncentrál, amely szegmensben eddig is sikereket ért el.

A döntés célja a veszteségesen működő részek – a Pannon Pulyka által működtetett farmi állattenyésztés és a sárvári vágóhíd – leválasztása, a jogszabályoknak megfelelő eljárással történik.

Ezzel a lépéssel hozzávetőleg 400 fővel csökken a két cég alkalmazotti létszáma – áll a sajtóközleményben.

A Pannon Pulyka fokozatosan, a tervek szerint fél év alatt fejezi be a meglévő állatállomány nevelését, ezzel párhuzamosan csökken, illetve szűnik meg a sárvári vágóhídi tevékenység. Mivel a Pannon Pulyka Kft. telepei jó állapotúak, a takarmánykeverő üzeme pedig az egyik legkorszerűbb a régióban, a tulajdonos célja a továbbműködtetés, ezért a menedzsment keresi a lehetséges stratégiai partnereket, illetve bérlőket, vevőket.

A sárvári vágóhíd mára korszerűtlenné és elavulttá vált, a felújítására pedig olyan mértékű beruházásra lenne szükség, amire a Ságának nincsenek meg az anyagi forrásai.

„Nehéz szívvel hoztuk meg a döntést, amellyel megszüntetünk olyan régi, tradicionális tevékenységeket, mint a pulykanevelés és a vágóhídi feldolgozás, ami a Sága 80 éves múltját jelenti. De biztosak vagyunk abban, hogy a jelenlegi anyagi, technológiai és piaci környezetben ez a fájdalmas lépés kell ahhoz, hogy a Sága márka fennmaradhasson és a termelő üzemek tovább működhessenek, fejlődhessenek, az itt dolgozóknak pedig biztos jövőt tudjunk biztosítani” – mondta Keleti Zsolt, a Sága Foods vezérigazgatója.

A cég úgy véli: az átszervezés következtében a jövőben lehetőség lesz a nyereségesen működő területek fejlesztésére, a Sága márkanév versenyhelyzetének javítására, és a piacon egyedülálló termék-innovációkra. A magyar húsipari szektorban példa nélkül áll az ehhez hasonló - a tulajdonos és a finanszírozó bankok által ilyen szinten támogatott - versenyképességet javító átalakítás.

 

A Sága

Nyáron felröppentek olyan hírek, mely szerint Csányi Sándor cége, Bonafarm Zrt. tulajdonába kerülhet a sárvári Sága Foods Zrt.
 
A 800 főt foglalkoztató cég évente 1,8 millió pulykát dolgoz fel. A magyar piacon elsősorban késztermékeivel van jelen, ugyanakkor jelentős baromfiexportőr is. A Sága pozíciója 2007-ben, a madárinfluenza kapcsán romlott meg: ekkor terjedtek el azok a – később megcáfolt - hírek, hogy a madárinfluenza vírusával fertőzött pulykahús került Magyarországról Nagy-Britanniába.
 
Ahogy arról lapunk is beszámolt, a sárvári cég 2005-ben 2,5 milliárd forintért új üzemet épített üzemet a Vas megyei kisvárosban.

 

.