Hirdetés

70-80 ezer forint kárt okoz egy-egy villámcsapás a háztartásokban

2015.06.30. 12:34

70-80 ezer forint kárt okoz egy-egy villámcsapás a háztartásokban

Hirdetés

A villámcsapások okozta elsődleges károk száma évi 23 ezer, ezekre 1 milliárd 670 millió, míg a 29 ezer másodlagos kárra 2,3 milliárd forintot fizetnek ki a biztosítók, a károk több mint fele júniusban és júliusban keletkezik - mondta Balla Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) lakásbiztosítási bizottságának elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Magyarországon a lakások 72 százaléka - közel 3 millió lakás - biztosított 15 társaságnál, a múlt évi lakásbiztosítási díjbevétel 106 milliárd forintot tett ki - tette hozzá.

A lakásbiztosítási penetráció a kelet-közép-európai régión belül Magyarországon jónak mondható, néhány nyugat-európai országban viszont meghaladja a 90 százalékot.

Idén az első negyedévben 10 százalékkal több lakásra volt biztosítás Magyarországon, mint egy éve - ismertette az adatokat Balla Tamás.

Az átlagdíjak a 2002-es 16 ezer forintról a múlt évben 28 910 forintra emelkedtek. A növekedést a biztosítók által vállalt többlet-szolgáltatások indokolják - vélte a bizottsági elnök.

Jelenleg 39 féle lakásbiztosítás köthető, valamennyiben szerepelnek a vihar, a jégverés, a felhőszakadás és a villámcsapás okozta károk. A villámcsapás okozta elsődleges kár a direkt rongálás, a másodlagos kárt pedig a villám keltette indukció okozza. Az előbbinél tavaly 72 ezer, az utóbbinál 80 ezer forint értékű kár jutott egy villámcsapásra Balla Tamás szerint.

Magyarországon egy négyzetkilométerre évi 3-5 villámcsapás jut. Ezek ellen villámhárítóval, valamint túlfeszültség védelemmel lehet védekezni - erről Szedenik Norbert, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület villámvédelmi munkabizottságának elnöke beszélt a tájékoztatón. A túlfeszültség elérheti a 700 kilovoltot is, és már nemcsak az elektromos hálózaton, hanem az internet kábelen át is képes kárt okozni a berendezésekben - tette hozzá az elnök.

.