800 millió forintot tett az állam Szombathely karácsonyfája alá

2012.12.21. 21:37

Hende Csaba más ajándékokról és eredményekről is beszámolt.Hacsak rendkívüli esemény nem történik, péntek este a sajtó képviselői minden bizonnyal utolsó alkalommal gyűltek össze a szombathelyi városházán.

A rendkívüli sajtótájékoztatón Hende Csaba országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszter, illetve Puskás Tivadar polgármester a várost érintő év végi jó hírekről számolt be.

Szombathely történelmet írt a 2012-es esztendőben – kezdte a jó hírek sorát Puskás Tivadar, felidézve a már lapunk által is publikált adatokat, mely szerint egy évtizednyi idő után az idei év volt az első, amikor a város nemhogy nem vett fel hitelt, de sikerült is csökkenteni az adósságát: összesen közel 3 milliárd tőke- és kamattörlesztést sikerült elkönyvelnie.

Hende Csaba és Puskás Tivadar


A város költségvetésének ugyancsak jól jön az állam mostani 800 millió forintos „karácsonyi ajándéka”.

Mint kiderült, Szombathely 750 millió forintra pályázott az úgynevezett Önhiki keretében, de attól függetlenül 800 millió támogatást kapott.

„Ez egy egyedi, külön pénzbeli támogatás, ami az Önhiki rendszeren kívül lett szétosztva, és egy sor nagyváros egyáltalán nem kapott. Mondjunk néhány ismertet: Győr, Kecskemét, Szeged, Debrecen egyetlen fillér támogatásban sem részesült. Szombathely meg többet kapott, mint amennyit kért. Ezt így tessék értékelni, és ha kérhetem, így tessék megírni – mondta később az Alon.hu kérdésére Hende Csaba, hozzátéve, hogy mindez „óriási politikai siker, és mindenki, aki ezt megpróbálja kisebbíteni, aki megpróbálja úgy feltüntetni, hogy ez egy jelentéktelen eredmény, az hazudik és szándékosan hangulatot kelt a kormány ellen”.

A polgármester számba vette az idei eredményeket, a LuK és a Falco nagyberuházásait, a Csaba utcai felüljáró elkészültét, és megemlítette a „Segítés városa” programot, amelynek keretében több mint 10 ezer ember tanulta meg az újjáélesztés technikáját, illetve találkozott a másokkal való törődés fontosságával.

Puskás Tivadar óvatosan derűlátóan beszélt a 2013-as évről. Mint mondta, ismét megnyílik a lehetőség a fejlesztések előtt, ilyen lesz például a püspöki palota lebombázott északi szárnyának az újjáépítése, egyben szeretnék, ha a turisták és érdeklődők számára megteremtődne a lehetőség a székesegyház tornyaiba való feljutásnak.

„A kormány igen sokra tartja Szombathely város vezetésének erőfeszítéseit, és ezt igyekszik kifejezésre is juttatni, hiszen ez a vezetés nem tehet arról, hogy az előző két ciklusban a város adósságállománya megtízszereződött’ – mondta Hende Csaba, aki „heroikus küzdelem”-két jellemezte Puskás Tivadar tevékenységét, olyannak, amelyre az „egészsége is szinte ráment”, de sikeres volt, hiszen az adósság immár csökken.

Ennek a munkának is elismerése a most érkezett kormányzati 800 millió forint.

A miniszter megemlítette, hogy a családok rezsiköltségei januártól 10 százalékkal csökkennek, ugyanakkor nyugdíjak 5,2 százalékkal nőnek.

Hende Csaba még két dolgot említett meg, ami a város karácsonyfája alá kerül: a Haladás-pálya, illetve az ahhoz kapcsolódó ingatlanok januártól ingyenesen és véglegesen a város tulajdonába kerülnek, illetve egy bekeretezett dokumentumot adott át Puskás Tivadarnak, amelyben az áll, hogy kiemelt járműipari központ lett a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. (Erről a hírről lapunk már részletesen beszámolt.)
.