Valószínűleg január végéig nem nyúlnak a matricás rendszerhez

2015.01.07. 14:25

A kormány egyelőre párbeszédet szorgalmaz a 86-os útról.

Néhány nappal ezelőtt a szocialisták sajtótájékoztatója napján még azt tanácsoltuk olvasóinknak, hogy kicsit várjanak a Vas megyei matricák megvásárlásával.

Most már koránsem vagyunk olyan biztosak, hogy néhány napon belül megoldódnak a dolgok.

A területi alapú megyei matricás rendszer a korábban létező időalapú mellé lép be, azzal a céllal, hogy az autósoknak könnyebbséget és pénzmegtakarítást jelentsen – mondta ugyanis szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva.

A kormány az új rendszert egy hónapos türelmi idővel vezeti be, ahogyan más esetben is tette, például a megtett úttal arányos elektronikus útdíjrendszer kapcsán is voltak türelmi idők – emlékeztetett a kormányszóvivő. Az eredeti célkitűzésnek megfelelően a türelmi idő alatt, január 31-ig a rendszer folyamatos figyelése mellett a minisztérium összegyűjti a vitás kérdéseket, nézeteltéréseket, a rossz útmegjelöléseket ezalatt javítja is, s ha szükséges, módosításokat is eszközöl a kormány – tette hozzá.

Valószínűleg egy január végéig nem nyúlnak a matricás rendszerhez

Egyes hírek szerint fizetős lehet az M86-os egyházasrádóci szakasza is.

A megyei matricás rendszerrel kapcsolatban a kormányszóvivő mindenkinek a türelmét, megértését kérte. Kovács Zoltán kiemelte: ilyen átmeneti időszakok mindig voltak: az elektronikus pénztárgépek, útdíj vagy éppen az áruszállítási rendszer bevezetésekor, de ezek a rendszerek azt is bemutatták, hogy működőképesek, az elektronikus útdíj pedig a várakozásokhoz képest is sokkal jobban teljesít.

A kormányszóvivő arról is beszélt, gondoskodnak arról, hogy legyen közvilágítás az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszán, Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester lépését – a közvilágítás tervezett lekapcsolását – Kovács Zoltán szerint a kormány jogi úton rendezné; az M86-os gyorsforgalmi út fizetőssé tételével kapcsolatban pedig az ultimátumok helyett a párbeszédes problémamegoldást javasolta.

Kérdésre válaszolva a vasárnapi nyitva tartásról szóló törvénnyel kapcsolatban Kovács Zoltán a vasárnapi házhozszállításról elmondta: „önmagában és eredetileg is a döntéshozói szándékot tükrözi, hogy ilyen tevékenységet sem lehet folytatni”. A jövedéki biztosítékkal kapcsolatos kérdésre Kovács Zoltán azt mondta, hogy kodifikációs hiba történt, amelyet a bizottsági elnök elismert; ugyanakkor a kormányszóvivő azt is hozzátette, hogy egy hónapon belül e témában minden érintett választ kap kérdéseire.

Vas megyében holnap reggel 9-kor demonstráció lesz az M86-os úton. A tiltakozók az útdíj visszavonását követelve lezárják az egy szakaszát a vép felhajtónál.

.