Áder János: az unió ne adjon támogatást a heiligenkreuzi hulladékégetőhöz

2010.03.21. 19:06

Áder János szerint ha az Európai Unió komolyan veszi saját előző döntését, egyetlen euró támogatást sem szabad adnia a Szentgotthárd közelében, a heiligenkreuzi ipari parkba tervezett hulladékégetőhöz.

Az EP-képviselő az osztrákok által megépíteni kívánt létesítmény várható helyszínén tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: az Európai Parlament elfogadott egy döntést, amelynek a lényege, hogy mindenütt az Európai Unióban a hulladék keletkezéséhez legközelebbi helyen kell a hulladékot megsemmisíteni.

Hozzátette: a heiligenkreuzi beruházás ennek az uniós irányelvnek egészen biztosan nem felelne meg, hiszen a hulladékégető tervezett kapacitása tízszerese a Burgenlandban keletkező hulladéknak.

Áder János hangsúlyozta: a beruházás tervezésénél korábban nem vették figyelembe azt a veszélyt, amit a Rába közelsége jelent.

Ha az elmúlt évben amikor a Rábán rekord méretű árhullám vonult le, csak néhány centiméternyivel magasabb lett volna a vízállás, az a terület is könnyen víz alá kerülhetett volna, ahová a hulladékégetőt tervezik - mondta Áder János.

Szavai szerint nem kell környezetvédelmi szakembernek lenni annak belátásához, hogy mekkora károkat okozhat, ha egy jövőbeni árvíz esetleg "belátogat" a már felépült hulladékégetőbe; ezért sem szabad azt megépíteni.

A harmadik ok, amiért ellenzik a beruházást, az a szentgotthárdi termálfürdő és a a fürdő mellett nemrég felépült szálloda közelsége - fűzte hozzá a képviselő.

"Képzeljék el, ahogy kiülnek a teraszra, élvezik a tavaszi napsütést, onnan ötszáz méterre pedig egy óriási kémény pöfékeli az önök orra alá a füstöt, és a büdöset" - fogalmazott a körben álló újságíróknak Áder János.

Emlékeztetett arra, hogy a hulladékégetőt korábban Ausztriában Graz mellett akartak megépíteni, de a lakosság tiltakozására elálltak a tervtől.

"Már elnézést, ami az osztrákoknak büdös, az nekünk és a szentgotthárdiaknak is büdös, úgyhogy keressenek egy másik helyszínt" - mondta.

Áder János minden lehető európai uniós fórumon támogatását ígérte a hulladékégető ellen tiltakozóknak, kérdésekre válaszolva pedig elmondta azt is, hogy amennyiben a Fidesz kerül kormányra, a korábbinál sokkal határozottabb diplomáciai lépéseket fog tenni az ügyben, mint ami eddig történt.

Christiane Brunner osztrák zöld párti parlamenti képviselő elmondta: pártja egyértelműen ellenzi és fölöslegesnek tartja a hulladékégető projektjét, amely tízszer annyi hulladékot égetne el, mint amennyi Burgenlandban keletkezik. Hozzátette, hogy a lakosság sem támogatja a beruházást.

Nem hiszem, hogy Ausztriának kellene egy ilyen létesítmény, hiszen az országban elegendő áll már rendelkezésre, osztrák hulladékgazdálkodási szakemberektől pedig azt hallottuk, hogy a meglévőknek is kapacitás problémái vannak - mondta Christiane Brunner.

.