Hirdetés

Miért szerényebb az idei adventi vásár Szombathelyen?

2015.12.07. 07:48

És lehet majd forraltborozni karácsony és szilveszter között is a Fő téren?

Hirdetés

Minden sokkal kisebb lett.

Miért más az idei adventi vásár Szombathelyen?

"Eltűnt a fenyőfa, összement a színpad, és az adventi koszorú hatalmas gyertyái is elkoptak a Szentháromság-szobor elől" - így foglalta össze a változásokat legutóbbi számában a Savaria Fórum című önkormányzati hetilap.

A cikk szerzője utánajárt annak, miért történt mindez.

Ami a leglényegesebb, hogy a vásár és a rendezvénysorozat korábbi szervezőjének szerződése lejárt, ezért idén már az Advent 2015 Egyesület a szervező. Pintér Gábor, az egyesület képviselője nyilatkozott a lapnak. Elmondta, az egyesület tagjai közül többen a korábbi években is részt vettek a vásáron, és úgy gondolták, majdnem húsz év után ráfért a megújulás a rendezvényre.

Az egyesület a bevételeiből (ők adják bérbe a területet a kereskedőknek és a vendéglátósoknak) finanszírozza a költségeket, és úgy tervez, hogy "jó, ha nullszaldós lesz a rendezvény".

Az egyesület tisztában volt azzal, hogy a változtatások nem tetszenek majd mindenkinek, de ahogy a cikk fogalmaz, abból úgy tűnik, többségben lehettek a negatív vélemények: "Nem számítottak arra, hogy mindenkinek tetszeni fog, viszont kaptak pozitív visszajelzéseket is."

A fenyőfa helye éppen a Kőszegi utca szélcsatornájában volt, ezért nem volt biztonságos, a díszek pedig egy nagyobb szél után a földre kerültek, így karácsonyra már nem volt esztétikus a látvány.

Arról nincs szó a cikkben, hogy a színpad és az adventi koszorú miért "ment össze", de az előzményekből arra lehet következtetni, hogy anyagi okok játszottak közre.

A szerző azt a kérdést is feltette az egyesület képviselőjének, hogy idén - a tavalyihoz hasonlóan - karácsony és szilveszter között lehet-e forraltborozni a Fő téren, de erről egyelőre nincs döntés. Az egyesület december 23-ig kötött szerződést a kitelepülőkkel.

(Fotó: szombathely.hu)