Szilveszter előtti gyorskörkép

alon.hu

2003.12.29. 13:53

Néhány vendéglátóhelyet feltárcsáztunk, vajon az idén mennyiért és mit lehet csinálni az év utolsó napján. Nos, van, ahol Chippendale-show lesz, van, amelyik ki sem nyit. Az árak tekintetében csak a Park Hotel Pelikán lóg ki a sorból.

 

Szilveszter éjszakája majdnem olyan jó üzletnek tűnik a szombathelyi vendéglátósoknak, mint a Savaria Karnevál. Igaz, csak egy napig tart, viszont nem koncentrálódik a belvárosra.

Gyors tájékozódásunk szerint, ha nincs is általános szabály az ügyben, mit kezdenek az vendéglátóhelyek az év utolsó napjával, bizonyos trendek kirajzolódnak.

Külön kategóriát képeznek azok a helyek, amelyek nem elérhetők az utca embere számára. Biztosan ilyen például Malom Söröző, ahol zártkörű estet tart egy baráti társaság, így csak a beavatottak tapasztalhatják meg, milyen a szilveszter ír söröző módjára.

Talán első hallásra meglepő, hogy a város kocsmái nagyon mérsékelten vesznek részt össznépi banzájban. Az általunk felhívott három ilyen jellegű helyek közül még a Mosolyban lesz a legnagyobb élet, itt éjjel 11-ig húzhatjuk fülünkig a szánkat, de a legendás Dongó törzsvendégei csak este 8-ig múlathatják kedvenc egységükben az időt, kedvencünk, a Muskátli pedig egyenesen ki sem nyitja ablakait.

A hagyományosnak tekinthető vendéglők szinte mindegyike szervez szilveszteri murit. Az árak is nagyjából kiegyenlítettek, 6-7 ezer forint körül kapunk egy vacsorát, esetleg egy pohár italt, amihez még nyilván hozzá kell számolnunk némi extra nedűt.

Ami a konkrétumokat illeti: A Magyar Tengerben csaknem teltház van - mondja Molnár Henriett. Náluk 7000 forintba kerül a sokfogásos menü. Ha túllőttek a célon, éjfél után korhelylevessel gyógyíthatják magukat a vendégek.

Józsi bácsi szalonzenével várja a betérőket. Itt 6500 forintért kétféle menüből választhatnak.

A Pásztorban 7500 forintért cigányzenével ízesített malacsültet kínálnak. Ha valaki rákívánt, még foglalhat asztalt a csárdában.

Lancsák Károly, aki két éttermet is üzemeltet a városban, meglepetésként Chippendale-show ígér, de nemcsak a szemük lakhat jól, mert a Szürkebarátban 5900-ért, a Pannóniában pedig 6900 forintért megtömhetik a hasukat a svédasztalról is. Utóbbi helyen nem foglaltatik az árba, ám extra szolgáltatásként adják a tűzijátékot, merthogy az a Fő téren alanyi jogon jár minden arra járónak. Mindkét műintézményben élőzenére rophatják a táncot, és ha erősen szorongatják a malac farkát, nyerhetnek a tombolán.

Némileg kilóg a sorból a Park Hotel Pelikán. Itt táncbemutatót, tombolát és tűzijátékot, egy fővárosi tánczenekar talpalávalóját és svédasztalos vacsorát kap a vendég óév-búcsúztatónak Mindezt 20 ezer forintért.

 

.