Kipróbáltuk a Skype ingyentelefont!

alon.hu

2004.02.23. 19:40

Nem lehetetlen, hogy rosszul alszanak mostanság a távközlési cégek tulajdonosai, ami abszolút érthető lenne. Az ALON letesztelte a Skype ingyenes internetes telefont, s megállapította, hogy az biza; működik, s nem is akárhogy. Borul a telefonpiac?

Őrült sebességgel terjed az internet-használók körében egy új ingyenes telefonszolgáltatás, amit Skype néven a híres-hírhedt fájlcserélő, a Kazaa fejlesztői indítottak útjára. A telefonszolgáltatók komoly kihívás elé nézhetnek, s ha az olvasó is kipróbálja az új szolgáltatást, valószínűleg osztja véleményünket, hogy ez az új fejlesztés a világ távközlési piacát is komolyan fenyegetheti.


Miközben hazánkban is irreális összegeket fizetünk a telefonálásért - kapcsolási díjakat, havi díjat, és még ki tudja mi mindent fel nem számolnak fel nekünk a kedves szolgáltatók -, egy széles sávú internet-eléréssel gyakorlatilag bármely számítógép előtt ülővel korlátlan ideig ingyen telefonálhatunk egy nemrég beindított, úgynevezett P2P telefonos szoftver segítségével.

A program használata annyira egyszerű, hogy bárki, aki egy átlagos mobiltelefonnal elboldogul, ezt is bátran használhatja.
 

 

Skype

A mintegy 6,5 megás ingyenes (!) program letöltése után pillanatok alatt feltelepíthető, s a beállításokkal együtt sem kell két perc az első hívás megkezdéséig. Használata és logikája az üzenetküldő programokra hajazik.

A világhálón eddig is fellelhetők voltak hasonló szolgáltatások, találhattunk közöttük ingyenes rendszereket is, azonban a tapasztalat azt mutatta, hogy mivel ezeknél a beszédforgalom szervereken keresztül zajlott, időnként bizony jelentősen lelassult a rendszer, ami a használatot igencsak megnehezítette.

A Skype viszont a fájlcserélő hálózatok mintájára készült, működési elve is hasonló. Ez egyben esély arra is, hogy a szolgáltatásokért senki nem fog pénzt kérni a jövőben sem, és arra is, hogy a várhatóan hamarosan megjelenő klónok elterjedésével nem tud majd mit kezdeni a telefonlobby. Lehet, hogy ez hozza meg a várva várt igazi árversenyt hazánkban is?

Az ALON kipróbálta, és immár napok óta használja a rendszert. Az eddigi tapasztalatok nagyon jók. A hangminőség eléri a hagyományos analóg telefonvonalét. Miután nem először próbálkoztunk hasonló dologgal, volt azért némi kétkedés bennünk, hiszen az ICQ és az AOL Instant Messenger is kínál hasonló szolgáltatást, ám azokkal bizony meggyűlt a bajunk rendesen anno. Ez viszont pazar. Megdöbbentően jó hangminőségben tudunk beszélgetni a Skype-pal, ami feleslegessé tesz ezentúl egy rakás telefonhívást.

A rendszer használatához érdemes valamely szélessávú netkapcsolatot használni, de egy jobb modemes eléréssel is megy. A működéséhez elengedhetetlen viszont egy duplex hangkártya (ma már mind ilyen), és természetesen mikrofon és hangszóró is kell a számítógépbe. Használatát nem akadályozza meg a tűzfal sem.
 

Skype

Átlagos teljesítményű számítógépeken gyakorlatilag semmilyen problémát nem okoz használata, bár egyik régebbi Pentium II-n telefonálás közben a gép egyéb funkciói használhatatlanná váltak, majd a vonal bontásával visszaállt az eredeti állapot. Egyelőre a különböző Windows-verziók alatt elérhető csak a program, de ez igen rövid idő alatt változni fog. A fejlesztők további szolgáltatásokkal is megspékelik a későbbiekben a kliens programot, lesz konferenciabeszélgetés, videotelefon funkció és egyéb nyalánkságok is.

A cég honlapján néhány ezer forintért csinos headsetek és nettelefonok is elérhetők, amelyek használatával tényleg olyan az egész, mintha a vonalas készülékünk csengene ki. Csak éppen nem kerül egy fillérbe sem, ha állandó internetes kapcsolatunk van.

Várhatóan ez a rendszer sok borsot fog még törni a távközlési szolgáltatók orra alá, hiszen komoly összegeket lehet megtakarítani egy távolsági vagy különösen egy nemzetközi híváson, s hasonlóan nagy fantáziát látunk a vállalatok telephelyei közötti kommunikációban. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

www.skype.com

.