Skype Out: Telefonálás fillérekért

alon.hu

2004.11.02. 21:12

9 forint 70 fillér. Ennyi percdíjjal hívhatunk bármely magyarországi vezetékes telefonszámot a Skype új szolgáltatásával napszaktól függetlenül. Egy perc Amerika még ennyi sincs: 5 forint. Kapcsolási díj sincs. Csak a szemet kell kinyitni az újra.

Már egy régebbi cikkünkben is ódákat zengtünk arról az igen hasznos és ingyenes szolgáltatásról, melyet Skype néven ismer egyre több netező. A program egy jó minőségű internet-kapcsolattal ingyenes telefonbeszélgetést tesz lehetővé a világ bármely táján lévő Skype-felhasználók között, méghozzá kitűnő minőségben.

Szerkesztőségünk tagjai már hosszú hónapok óta ily módon tartják a kapcsolatot, mindeddig problémamentesen, jókora fityiszt mutatva kedvenc telefontársaságunknak. A rendszer korlátja mindössze az volt, hogy a program csak az internetezők között működött. Eddig.

A cég újabb nagy dobása, a Skype Out ugyanis átlép az eddigi kereteken. A rendszer fejlesztése során elérték, hogy a felhasználóik bármely vezetékes vagy mobiltelefont felhívjanak a programmal.

Ez a szolgáltatás sajnos már nem ingyenes, azonban az árakat elnézve a telefonszolgáltatók a rendszer elterjedésével komoly konkurenciával számolhatnak.

Magyarországi vezetékes számokat egységesen 2,2 eurocentért hívhatunk, ami körülbelül 9 forint 70 fillérnek felel meg. Nem írtuk el, ez tényleg ennyi. Csúcsidőben egy helyi hívás is drágább ennél. Hazai mobilszámokat drágábban, mintegy 54 forintért hívhatunk, ami még szintén versenyképes ár. A rendszer külföldi hívás esetén ad igazán komoly árkülönbséget, hiszen egy USA-beli, vagy németországi telefonhívás mindössze 5 (!) forintba kerül percenként, akár mobil, akár vezetékes számot hívunk.

A szolgáltatásra pofonegyszerűen, VISA vagy Mastercard segítségével fizethetünk elő 10 vagy 25 eurós csomagban, szintén az interneten, amelyet aztán teljesen lebeszélhetünk. Kapcsolási díj nincs. Nem kell aláírni, hogy évekig e szolgáltatóhoz szerződünk, addig használjuk a rendszert, ameddig jól esik. Egyszerűen lebeszéljük a feltöltött összegeket.

A cég most gőzerővel azon dolgozik, hogy a rendszer mindkét irányban járható legyen.

Egy ezer forintos fülhallgatóval, számítógéppel, internet-kapcsolattal, no meg egy hitelkártyával a mai magyar árakhoz képest fillérekért telefonálhatunk a Skype-val.

Csak azt nem értjük, hogy lehet az, hogy a cégvezetők még mindig nem utasítják tömegével a rendszergazdákat a Skype-programok azonnali installálására, a beosztottakat pedig azok használatára. Hihetetlen pénzeket lehet ugyanis megspórolni, különösen ott, ahol gyakoriak a külföldi hívások. Az állami szférában pedig kötelezővé kellene tenni a Skype programokat az adóforintok minél takarékosabb felhasználása végett.

Az észt programozók által alkotott programot eddig több mint 31 millióan töltötték le szerte a világon, Magyarországon mintegy 60 ezren használják már. Létezik Windows, Linux, Mac OS és Pocket PC platformra is.

Részlet a Skype Out díjszabásából

 

.