Győr küzdelme a kínai boltok ellen

alon.hu

2005.03.25. 22:12

Nemcsak Szombathelyen, Győrben is komoly vitákat és aggodalmakat gerjesztenek a belvárosban gombamód szaporodó kínai boltok. Az ottani közgyűlés egy most elfogadott városkép- és reklámrendelettel igyekszik gátat vetni az ázsiaiak térnyerésének. Szerintünk meg reménytelen vállalkozás.

Szigorították Győr városkép- és reklámrendeletét. A téma azért került a közgyűlés elé, mert a távol-keleti boltok térnyerésével Győr belvárosának arculata is megváltozott. Ahogy Szombathelyen, úgy ott is sokan kifogásolták, hogy a belvárosi üzletek egy részének kirakata rendkívül igénytelen, nem illeszkedik a műemléki arculathoz.

Így született meg az új rendelet, amelynek értelmében május 1-je után alkalmanként harmincezer forint bírságot is kiszabhatnak azokra az üzlettulajdonosokra és bérlőkre, akiknek portáljai nem felelnek meg az előírásoknak.

Dr. Kovács Lajos, Győr város jegyzője szerint bár az összeg alacsonynak tűnhet, ám a gyakori ellenőrzés során akár jelentős pénzbírsággá is nőhet. Az egy hónap múlva hatályba lépő rendelet szerint a kirakatoknak rendezetteknek, tisztáknak kell lenniük. Az üvegek mögött csak az üzlet profiljának megfelelő termékeket lehet elhelyezni, így például göngyöleget, dobozokat nem.

Szabályozták azt is, hogy a kirakatokat mikor és milyen mértékben lehet eltakarni, eszerint például 30 napos akciók esetén maximum 50 százalékát, míg a portálok átrendezésekor három napig teljesen elfedhetik a kirakatokat a tulajdonosok vagy a bérlők. A kereskedőket arra is kötelezték, hogy az ünnepek alkalmával, karácsonykor, húsvétkor alkalomhoz illő módon dekorálják kirakataikat.

Ahogy az ALON többször is beszámolt róla (lásd a cikk végi linkgyűjtemény), Szombathelyen is hasonló a helyzet, egymás után nyílnak a belvárosban a kínai áruházak, és a helyi kereskedőlobbi már régóta szeretné, ha az önkormányzat kicsit keresztbe tenne a pofátlanul alacsony áron dolgozó kínaiaknak. A jelenlegi szabályozás alapján ugyanis nincs mit tenni ellenük Szombathelyen, ha valaki boltot akar nyitni, ki kell adni az engedélyt.

A győriek látszólag most előrukkoltak valamivel, de igencsak kétséges a várható eredmény. Az lehet, hogy a belvárosi kirakatok egy fokkal pofásabbak lesznek, de csodálkoznánk, ha akár egyetlen kínai bolt is azért csukna be, mert nem akarnak vagy tudnak hímes tojást tenni a kirakatba. Ugyanis nem ezen múlik.

Azért sikeresek, mert valódi vásárlói igényt, az olcsó áruk iránti keresletet elégítik ki. Ha a magyar belvárosi kereskedők olcsók lennének, hozzájuk mennének. Más is van: A kínai boltok térnyerése mögött ott van az anyaország egyre izmosabb és félelmetesebb gazdasága, amellyel egyre kevésbé tudják felvenni a versenyt az elkényelmesedett nyugati versenytársak, beleértve az EU-t. Barátkozzunk meg a gondolattal, hogy ez a néhány kínai kereskedő még csak előjáték, a java ezután jön.

Lesz még a kínai boltoknak is csodálatos a kirakatuk, de nem biztos, hogy maradéktalanul tudunk majd örülni ennek.

.