Újabb botrány a McDonalds hasábburgonyája körül

MTI

2006.02.15. 00:23

Ismét kínos magyarázkodásra kényszerült a híres-hírhedt amerikai gyorsétteremlánc. Az erősen botrányszagú újabb eset alaposan megtépázhatja a McDonalds amúgy is viharvert zászlaját.

Egy héttel korábban az borzolta a – főként a tengerentúli - kedélyeket, hogy kiderült: a McDonalds hasábburgonyái a korábban hirdetettnél egyharmaddal több zsírt tartalmaznak. A beismerés hátterében az az új amerikai szabályozás áll, amely előírja, hogy a csomagolt élelmiszereken fel kell tüntetni a zsírsavak arányát. A cég azzal magyarázta az eltérést, hogy folyamatosan pontosítják és tökéletesítik a kutatási módszereket.

A McDonalds legújabb beégése szintén a hasábburgonyával kapcsolatos. Egy hétfői bejelentés nyomán arra is fény derült, hogy a korábbi állításokkal ellentétben a sült krumpli glutént tartalmaz, mivel tej- és a gabonatermékeket használnak az ízesítéséhez.

A céghez máris özönlenek azoknak a glutén-allergiás fogyasztóknak a felháborodott levelei, akik eddig úgy tudták, hogy a gyorsétterem-lánc sült krumplija a megfelelő táplálék számukra.

A McDonalds már korábban is belefutott hasonló buktákba. 2002-ben egy vegetáriánus csoportnak peren kívüli megegyezésként 10 millió dollárt csengetett ki, mikor kiderült, a sütéshez marhahús ízesítésű étolajat és nem a hivatalosan hangoztatott tiszta növényi olajat használják.

A mostani botrány a lehető legrosszabbkor jött a McDonalds-nak, hiszen – valószínűleg a Super Size Me film keltette kellemetlen fogyasztói rezonanciák okán is – éppen a tudományos, egészséges és fitt táplálkozási vonulatra igyekszik átnyergelni. Legalábbis a PR-terén.

.