Kipróbáltuk az ingyenes Skype videotelefont

alon.hu

2006.04.04. 20:16

Egy jó ideje a 2.0-ás verzióját tapossa a népszerű internetes telefonprogram, a Skype. Már többször is írtunk erről az igen könnyen használható, ingyenes programról: most a videotelefonálást teszteltük vele. Persze, hogy működik, és teszi ezt ingyenes percdíjjal. Ha valaki jobbat tud, tegye fel a kezét!

Az ingyenesség vonzó

Bár már sok hasonló szoftver akad a piacon, sőt a különböző telefonszolgáltatók is sorra rukkolnak elő saját fejlesztésű programjaikkal, egyelőre úgy néz ki, az egyre csak bővülő Skype-közösséget már nem nagyon lehet megszorítani.

Amióta a cég weboldalának magyar nyelvű verziója is elkészült, az angolul kevésbé értők is egyszerűen hozzájuthatnak a programmal kapcsolatos legtöbb információhoz, a telepítéstől a használatig.

Azt nem tudni, van-e valamilyen válasza a hazánkban működő telefontársaságoknak az ingyenes telefonálás elterjedésére, az viszont biztos, hogy az utóbbi időszakban az ismeretségi körünkben rohamosan nőtt a Skype-használók száma. Miután a szélessávú internet már a legtöbb helyen kábelen vagy mikrohullámon is elérhető, nem nehéz megjósolni: a közeljövőben jelentős átrendeződés várható a piacon.

Az ingyenes internetes telefonálást már kezdettől, az előfizetéses kitelefonálást, a Skype-Out szolgáltatást pedig már hónapok óta megelégedésre használjuk a szerkesztőségnél. Így vidéki, budapesti vagy külföldi hívást csak elvétve indítunk hagyományos telefonkészülékről, hiszen a Skype-Out mintegy 9 forintos percdíja még csak nem is összehasonlítható a normál telefondíjakkal.

Skype-videotelefon

A video-kommunikációra való átállás nem túlzottan terheli agyon a családi kasszát. Mi a webkamerát a Metro áruházban vettük kemény 5 ezer forintért, és ez - bizonyos korlátok között - elégnek is bizonyult. Az USB csatlakozó (tudják, az a lapos) bedugásakor a rendszerünk hamar felismerte és használatba is vonta új szerzeményünket, melyet egy újraindítás után már az időközben feltelepített és beállított Skype program is érzékelt.


Hívás indításakor alapesetben a normál módon zajlik a telefonálás, azonban a webkamerával rendelkező fél egy gombnyomásra – afféle extra szolgáltatásként - videokapcsolatot is létesíthet a másik féllel. A kép minősége nagyban függ a kapcsolat sebességétől is, forgalmasabb időszakban vagy párhuzamos feladatok végzése közben (fájlletöltés stb.) ne nagyon próbálkozzunk videózni. Ilyenkor a kép szakadozottá válik és a hangminőség is jelentősen leromlik.

Egy mezei alsókategóriás webkamerával persze azért senki se várjon tűéles teljeképernyős képeket a túloldalon, és komoly befolyásoló tényezőt jelentenek a fényviszonyok is. Tapasztalataink szerint villanyfénynél, az esti órákban nem igazán élvezhető a képminőség. Nem árt tudni, ha valaki este is nyomulni akar képileg, az vagy egy komolyabb kamerába vagy erősebb szoba-világításba kell befektetnie.

Ha minden flottul megy, a videón megjelenített partnert akár teljes képernyőn is megcsodálhatjuk. Esetünkben a vidéki nagymami számára nagy élményt jelentett az unokák vasárnap délutáni ökörködése a kamera előtt, de a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok, különösen úgy, hogy mindezt teljesen ingyen tehetjük meg - nem számolva persze a szélessávú internet-előfizetés havidíjával.

Akinek ez nem elég

A Skype cég honlapjáról mintegy 30 ezer forintos árban rendelhető olyan vezeték nélküli telefon, amellyel már számítógéphez való helyhez kötöttség nélkül is telefonálhatunk a rendszerrel. A készülék a hagyományos telefonok mintájára készült, de a számítógép internet-kapcsolatát használja a Skype program segítségével. Elkészült a program kéziszámítógép (PDA) változata is, így az okostelefonok és a palmtopok használói is használhatják a szolgáltatást. A ingyenes videózás ebben az esetben persze körülményesebb, de biztosak vagyunk benne: a világ errefelé megy.

Kapcsolódó hír: Rövid töprengés után a hagyományos telefon előfizetésemet még megtartottam, de a múlt héten a létező legalacsonyabb alapdíjú csomagra tértem át.

 

.