A garanciás autót mától nem kötelező márkaszervizbe vinni javításra, karbantartásra

alon.hu

2010.06.01. 14:17

Az új szabályok miatt olcsóbb lesz a kocsik üzemeltetése.

Keddtől hatályos az Európai Bizottság rendelete, amelyik kimondja, hogy az autógyártók a jövőben nem tehetik az autóikhoz kapcsolódó garanciát függővé attól, hogy az olajcserét és az egyéb karbantartási, javítási munkákat hivatalos márkaszervizek végezték-e - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-vel.

Az előírás nem érinti a gépjárműgyártók azon jogát, hogy a garancia körében elvégzendő - és így a gyártó által térített - javítások elvégzésére hivatalos márkaszervizek igénybevételét követeljék meg.

Az új szabályoknak köszönhetően a Bizottság eljárhat olyan esetekben, amikor a független szervizektől megtagadják a szükséges technikai információk átadását.
A Bizottság egyik célkitűzése, hogy megvédje a pótalkatrészgyártók hozzáférését a javítási piachoz, biztosítva ezzel a versengő pótalkatrészmárkák folyamatos elérhetőségét mind a független és a szerződéses javítóműhelyek, mind pedig az alkatrész-nagykereskedők számára. Az ilyen alkatrészekhez való hozzáférés előnyökkel jár a fogyasztók számára, mivel gyakran nagy a különbség a gyártó által értékesített, és az alternatív alkatrészek árai között.

Becslések szerint ugyan is a gépjárműtartás - vásárlás, használat és fenntartás - költségeinek mintegy 40 százalékát a karbantartási és javítási munkák teszik ki.

.