A Skype babérjaira tör a Google: Itt a Gmail telefon

alon.hu

2010.08.26. 11:57

Megjelent a Google VoIP telefon szoftvere, amellyel éppen úgy telefonálgathatunk a számítógéppel, mint a konkurens Skype programmal. Pár funkció még nem elérhető, de már látszik az irány, hogy a Google minden internetes kommunikációt szeretne lenyúlni.

A Google a szolgáltatást a Gmailbe integrálta, a program telepítése után a felület kiegészül ezzel a funkcióval bal oldalon és a Skypehoz hasonlóan mutatja, ki van éppen on-line.

 

A Gmailbe építés logikus lépésnek tűnik, hiszen rengetegen használják a felületet és így nem kell külön szoftvert futtatni a telefonáláshoz, ráadásul kézenfekvő, hogy a Skype partnereinkkel email-kapcsolatban is vagyunk, így nem kell nagyon vesződni a partnerkereséssel sem.

A telefonos csevegés engedélyezéséhez előbb egy engedélykérő meghívót kell küldeni a telefonhívás bonyolításához, természetesen csak az első alkalommal.

 

Ha a partner ezt visszaigazolja, megjelenik az oldalsó sávon, hogy az adott partner hívható. Ezután egy gombnyomásra indítható a hívás, ha van webkamera, akkor a videotelefon funkció is működik.

A hangminőség és a videóminőség is korrekt volt, a rendszer alkalmas konferenciahívásra is, a kép nagyítható, nagyjából minden funkció elérhető, amelyet a Skype, vagy más versenytárs szolgáltat.

A szolgáltatás hagyományos telefon szolgáltatását már nem tudtuk elővarázsolni, majd kiderült, hogy, bár a tarifa árlistában szerepel Magyarország, nálunk ez a szolgáltatás még nem elérhető. Pedig az árak versenyképesek, 4,5 forintért lehet a magyarországi vezetékes számokat hívni a rendszerből. Egyelőre csak külföldről, de ami késik, nem múlik.

.