Egy napja akadozik a Skype

alon.hu

2010.12.23. 17:28

A mérnökök dolgoznak a problémán.

Több millió felhasználó továbbra is csak akadozva érheti el a Skype szolgáltatását, miután szerdán egy időre leálltak a népszerű internettelefon szerverei.

A Skype a világon bárhol az internetre kapcsolódó számítógépek közötti ingyenes beszélgetést teszi lehetővé, a vezetékes telefonokra indított hívásokra pedig a hagyományos telefonálási költségek töredékéért van lehetőség. Júniusi adatok szerint a Skype szolgáltatásait világszerte több mint 560 millió regisztrált felhasználó veszi igénybe.

Tony Bates, a Skype vezetője szerint a szolgáltatás leállásával mintegy 10 millió hívástól estek el, és a veszteség csak emelkedik, miután a távközlési piacon is a december számít csúcsidőszaknak.

A cég szakemberei egyelőre nem tudták megmondani, hogy mi okozta a leállást, amelyből a felhasználók csak annyit érzékeltek, hogy a gépeken futó kliensprogramokkal szakadozott volt a kapcsolat.

A Skype korábbi közleménye szerint a problémát az úgynevezett "szupercsomópontok" leállása okozta. A Skype ugyanis a p2p fájlcserélők módjára működik, a felhasználók internetes címeit a telefonközpontokhoz hasonlóan csomópontokban tárolják, de a két fél beszélgetése már nem a központon keresztül, hanem közvetlenül a két gép között zajlik. A mérnökök most ezeket az adatbázisokat rendezik újra, ezért még órákba telhet, mire minden felhasználó ismét zavartalanul telefonálhat.
 

.