Sopronban és Győrben 800 panellakás energetikai rendszerét újíthatják fel

MTI

2011.04.06. 16:33

Sopronban és Győrben 800 panellakás energetikai rendszerét újíthatják fel.

A 2009-ben meghirdetett panelpályázatok döntéshozatali előterjesztése alapján mintegy 800 lakás energetikai rendszerét újíthatják fel Győrben és Sopronban – mondta a megyeszékhelyen tartott szerdai sajtótájékoztatón Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár.

Közlése szerint a 12,5 milliárdos keretösszegből közel 300 millió forint vissza nem térítendő támogatás juthat a megyébe; a 45 százalékos pályázati forráshányaddal számolva ez összesen mintegy 23 ezer lakást jelent, ebből hatszáznál több Győrben újulhat meg.

Az államtitkár hangsúlyozta: a távfűtéses lakásban élők fűtési szempontból a legkiszolgáltatottabbak, hiszen még az otthonok elenyésző hányadában van lehetőség a szobánkénti, egyedi fűtésszabályozásra. Eközben az így fűtők éves négyzetméterenkénti költsége 4.200 forint, ami másfélszerese az átlagnak. Ezért is született döntés a távhő hatósági árassá tételéről.

„A jelenlegi helyzet alapján nem egységes távhőár megállapításában gondolkodunk, hanem mintegy 650 egyedi díj megállapítására kell majd sort keríteni” - közölte.
Győrt kivételként említve úgy fogalmazott: a legtöbb esetben átláthatatlan, pazarló és fölösleges költségelemeket tartalmazó árszerkezet alakult ki a közel száz távfűtött településen. A rendszer átalakításának példájaként a gázár-képlet múlt év végi módosítását említette.

.