Miért éppen Hévíz?

Várnai Zsuzsanna

2011.07.20. 08:44

Sokakban még mindig él az emlék, hogy Hévízre főleg idősebbek járnak fürdőkúrákra, kezelésekre. Napjainkban ez már koránt sincs így.

Az elmúlt néhány évtizedben a város óriási fejlődésen ment keresztül.  Lüktető olasz tengerparti városkához lehetne leginkább hasonlítani, melyet az ingyenes koncertek, tartalmas programok, fesztiválok még vonzóbbá tettek. A fejlődést volt szerencsénk néhány napon át személyesen is megtapasztalni.

Miért éppen Hévíz?

Hévíz

Hévíz ismertségét a hévízi-tó alapozta meg, ez tette világhírűvé. A város a Balaton nyugati csücskétől 6 km-re, Szombathelytől másfél-két órás autóútra van, Budapestről az M7-es autópályán közelíthető meg legegyszerűbben. A városba érkezve a rendezett, virágos főutca, a részben térkövezett, részben parkosított sétálóutcákat látva úgy érezzük, valamelyik felkapott, nyugati tengerparti nyaralóhelyen járunk.

A nagy parkolóban hátrahagyva az autót egy órát ingyen parkolhatunk, a várost akár gyalogosan is bejárhatjuk. Egy órát követően is jelképes összeget, száz forintot kell óránként fizetni, de csak hat órán keresztül, mert azt követően már ismét ingyenes a parkolás. Ez azt jelenti, ha egész nap maradunk, akkor is csak hatszáz forintba kerül. Nem is akarok utána számolni, mennyivel többet fizetünk ugyanezért máshol.

Hévízi Tófürdő bejárat

Hévíz és környéke

A Hévízi-tó a város legfőbb vonzereje, de az aktív kikapcsolódást kedvelők is számos lehetőségből választhatnak. A város hét település, a Hévízi kistérség, központja. Számos eddig még alig vagy már jól ismert, kirándulóhelyet Hévízről elindulva akár gyalogosan vagy kerékpárral is elérhetünk. Például a rezi várat (távolsága Hévíztől 5,7 km) a Kis-Balatont ( távolsága Hévíztől 18,5 km) vagy az egregyi városrész ( 1 km) borospincéit, kisvendéglőit. A város több pontján bérelhetünk kétkerekűt napi ezer forintért. Hévízről számos kerékpárút vezet, pl. a Tófürdő déli bejáratától egészen különleges zöld turisztikai élményt nyújtó Hévízi-tó véderdején keresztül, majd kisebb patakokon és emelkedőn át egészen Keszthely határáig gurulhatunk. Kerékpárúton a keszthelyi Balaton-part oda-vissza 8 km - akár gyerekekkel is végigbiciklizhetjük.

Hévízi legenda - Egy ókori legenda szerint egy keresztény dajka, könyörgő imádságára a Szent Szűz forrást fakasztott, mert a dajka egy lebénult gyermeket szeretett volna meggyógyítani. A mélyből feltörő tó meleg vízétől és gőzölgő gyógyiszapjától a lebénult, csenevész gyermeki test teljesen meggyógyult. A legenda a római korból származik, a gyermek pedig nem volt más, mint Flavius Theodosius keletrómai császár, aki birodalmában 391-től a keresztény vallást állami vallássá nyilvánította. A forrás azóta táplálja a világon egyedülálló Hévízi-tavat, amely Magyarország 7 természeti csodájának egyike lett.

A világhírű hévízi-tó – egész évben szezon

A hévízi-tó a világ legnagyobb természetes, meleg vizű, gyógytava, melynek vize három és fél naponként teljesen kicserélődik, így folyamatosan tiszta marad. A tó vizének hőmérséklete télen sem csökken 24-26 C fok alá, de ilyenkor, nyáron 36-37 C fokos. A helyiek szerint a tó télen a legszebb, „a tó pipál”, amikor párafüggönyt von maga köré. Azt is mondják, hogy kihagyhatatlan élmény olyankor a tó meleg vizében ellazulni.

A világhírű hévízi-tó – egész évben szezon

A hévízi-tó 2-3 méter mély, de a forráshelyek 38 méter iszapfalból törnek fel. A tavat körülölelő véderdő szélvédettséget nyújt. Újdonságnak számít a tófürdő nemrég nyílott wellness-részlege pezsgőfürdővel, sókamrával és többféle szaunával. A fiatalabb generáció kedvence a termál tó partján a gyermekmedence, illetve a városban a fajátékos játszóterek, ebből egyik a tó partján található.

Dotto kisvonattal

Ha elfáradtunk, a városban üzemelő Dotto kisvonattal is bebarangolhatjuk a várost. Hévíz központjától induló kisvonat - mely a téli hónapok kivételével állandóan üzemel -, számos szállodát érint, és egészen az egregyi városrész pincesoraihoz szállít.

Hévízi magánszállások és hotelek

Hévízen és környékén számtalan szálláslehetőségből választhatunk. Az olcsóbb minősített vendégházaktól, apartmanoktól (napi 6000.- /2 fő) kezdve egészen az all inclusive ellátáson át az elegáns ötcsillagos besorolású hotelekig mindent. A hévízi szállodák kivétel nélkül megújultak, némelyik idén ünnepli 15 vagy 35 éves jubileumát. A hotelek nagy része klímás, élménymedencés, többségük wellness szolgáltatásokat is nyújt.

Némelyik különleges feladatot is ellát, például a Hunguest Hotel Helios a táplálék allergiásokra is figyelmet fordít, 9 féle diétás étrendből választhatnak a hotelben tartózkodók. Saját gyógyvizes medencéjében a terápiás és wellness lehetőségek helyben megoldhatóak.

Hévízi magánszállások és hotelek

A NaturMed Hotel Carbona luxuskörnyezete minden igényt kielégít, az 1000 m2 vízfelület, a mediterrán hangulatú szabadtéri élményfürdő könnyed kikapcsolódást ígér minden korosztálynak.

Baba-, gyermek- és családbarát hotel a Balaton és Hévíz szomszédságában fekvő Kolping Hotel Spa & Family Resort Alsópáhokon.

A Danubius Health Spa Resort Aqua  több generációnak nyújt kikapcsolódási, pihenési lehetőséget gyógy- és wellness szolgáltatásokat, all inclusive ellátással.

Hévízi magánszállások és hotelek

A Lotus Therme Hotel & Spa pedig az egyetlen ötcsillagos hotel Hévízen, különleges igényeket elégít ki.

Programok Hévízen

A gyógy- és wellness-szolgáltatáson túl, kulturális- és sportprogramokat is bőven találunk. Évente visszatérő program a Borfesztivál, melyet augusztusban tartanak az augusztus 20-i megemlékezéssel, borkirálynő, bortábornok választással egybekötve. A Pünkösdi Fesztivál június elején tartalmas szórakozást ígér minden évben. Télen három hónapon keresztül fedett jégpályán csúszhatnak a korcsolyázás kedvelői. A karácsonyi, adventi vásár érdekes színfoltja a városnak. Néhány hónapja nyitották a termelői piacot, heti három alkalommal üzemel: itt csak őstermelők árusíthatnak, 100 forintos jelképes napidíjért.

Ahogy az évszakok változnak, mindig más programért érdemes idelátogatni: tavasszal túrázni a Keszthelyi-hegység, Balatoni-felvidék lankáin, nyáron a fürdőzés, a téli hónapokban a sajátos mikroklíma varázsolja egyedivé a környéket. A keszthelyi Festetics kastély, a sümegi vár miden évszakban remek kikapcsolódást nyújt.

Programok Hévízen


A Kis-Balaton és a Balaton-felvidék egyedülálló természeti kincseivel, az erdőkben gazdag Hévíz és környéke kiváló lehetőség bebarangolni a vidéket.

Ha Hévízen járunk, térjünk be a sétáló utcában található Tourinform Irodába. Itt  számos prospektust, rendezvénynaptárt kapunk, amelyek segítenek abban, hogy első kézből kapjunk meg minden fontos információt a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségekről és programokról.

Szerző: Várnai Zsuzsanna

.