A Facebook-fotók rejtett üzenetei

alon

2011.10.06. 09:21

Egész alakkal pózolunk? Próbálunk művésziek lenni? Természetesen mindent szabad, de vigyázzunk, mert sokan látják, és vannak, akik értelmezni akarják.

Az amerikai ABC News online kiadása egy korábbi írásában arról számolt be, hogy a cégek gyakorlatilag megspórolhatják a személyiség tesztet az állásinterjú előtt, ha felkeresik a pályázó Facebook-oldalát.

Nem kell ahhoz az illető Facebook-ismerősének lenni, hogy a mindenki által hozzáférhető információkból - sportból, kedvenc csapatokból, zenéből, könyvekből, filmekből és egyéb érdeklődési körökből - egész jól összerakhatók legyenek a személyiség legfőbb jellemzői – mondják a szakemberek.

Ennél is tovább megy a Business Insider pénzügyi- és médiaportál, amely a Facebook-fotónk fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ez az a kép, amelybe a munkáltatón kezdve az egykori iskolatársakon át a féltékeny ex- partnereink beleütköznek, ugyanakkor olyan rejtett üzeneteket sugároz rólunk, melyeket mi talán nem is sejtünk, és melyet mi nagyon nem akarunk sugározni.

Néhány jellegzetes példa arról, hogy mit gondolhatnak rólunk a különböző fotótípusok alapján.

A portré

Facebook, portré

Ismertetőjegy:

Tiszta, klasszikus fotó az arcról vagy a felsőtestről.

Mint sugall?

Normális, kiegyensúlyozott, magabiztos megjelenésű személyiség vagy, aki kicsit unalmas. Ha beállított, reklámfotószerű a kép, az karrierizmusra, ha önportré, az idegesítő személyiségre utalhat. A fürdőruhás fotó érzékiséget és bizonytalanságot jelez.

A távoli kép

Facebook távoli

Ismertetőjegy:

Az egyértelmű, hogy egy személy van a képen, de ahhoz túl távol vagy, hogy bármilyen személyes vonás felismerhető legyen.

Mint sugall?

Zárkózott típus vagy, aki nem akarja, hogy minden interneten csatangoló figura megtudja, hogyan is nézel ki. Valószínűleg kissé félénk vagy addig, amíg nem ismered meg közelebbről a másikat. Valamilyen nem kívánt külső tulajdonság elrejtése is lehet.

Túl közeli személytelen

Közeli kép

Ismertetőjegy:

 A felvétel olyan közel készült az arcodhoz, hogy annak csak egy darabja látszik.

Mint sugall?

Azt akarod, hogy az emberek azt higgyék, hogy nem akarod, hogy felismerjenek a kép alapján. De közben mégis ezt akarod, és ezt álművészetbe csomagolod. Az is lehet, fiatalabb korodban tökéletlen volt a külsőd, és még mindig nem dolgoztad ezt fel. Most meg sokszor egyedül maradsz a bulikon, nem azért mert félénk vagy, hanem mert idegesítő.

Kép a családi albumból

Facebook

Ismertetőjegy:

Anyu fényképes dobozából előbányászott aranyos baba vagy kisiskolás fotó.

Mint sugall?

Az a típusú ember vagy, aki úgy gondolja, a múltban minden jobb volt. Még mindig azokat a zenéket hallgatod, azokat a ruhákat hordod és azokat a dolgokat szereted, mint középiskolás korodban, és valószínűleg ez már így is marad.

A házi kedvenc

Állat, Facebook

Ismertetőjegy:

Állat van a fotón.

Mint sugall?

Attól függ, milyen állat. Macska: nő férfi nélkül. Kutya: meleg férfi partner nélkül. Kígyó: tinédzser, aki death metált hallgat. Hal: túl sok természetfilmet nézel. Delfin: promiszkuitás. Nyúl és egyéb szokatlan háziállatok: furcsa vagy. Egyszarvú: isteni vagy, vagy legalábbis annak érzed magad.

Családi fotó

Családi fotó

Ismertetőjegy:

A képen nem (vagy nem csak) te vagy, hanem a gyerekeid.

Mit sugall?

Felnőtt életedben azt tartod a legnagyobb teljesítményednek, hogy gyereked lett. Valamikor talán érdekes személy voltál, humorral és nagy baráti körrel, ma viszont egyetlen társasági témád az etetés és a biliztetés.

Esküvői fotó

Esküvői fotó, Facebook

Ismertetőjegy:

Öltöny, fehér fátyol, menyasszony, vőlegény. Nehéz összetéveszteni.

Mit sugall?

 Azt akarod, hogy mindenki tudja meg, hogy felnőttél, megállapodtál, célod a csendes-rendes családi normalitás, nincs több csajozás/pasizás. A házasság számodra meghatározó az élet minden területén. De lehet, csak túl sok időt töltöttél az esküvő megszervezésével, vagy bosszantani akarod az anyósod, aki utál téged.

Popkultúrára utalás

Popkultura

Ismertetőjegy:

Végtelen formában bukkanhat fel: rajzfilmszereplők, zenészek, plakátok, könyvborítók, zenekarok, celebek és mások.

Mit sugall?

Nincs valódi személyiséged, illetve azt a szórakoztatóipar választékán át definiálod azt, és ebből a szempontból mindegy, hogy komolyan vagy poénból raktad ki a képet. Társalgás közben gyakran hozol fel témákat az általad szeretett popkultúráról, de ez mások számára teljesen érdektelen lehet.

A művészi

Művészi Facebook

Ismertetőjegy:

A kép – amely gyakran fekete-fehér és vagy rajta vagy, vagy nem – megpróbál művészi lenni, de ez a próbálkozás általában elbukik.

Mit sugall?

Azt akarod üzenni az embereknek, hogy író, fotós, festő vagy, ám valójában csak szeretnél lenni, és pincérként vagy nagyáruházi eladóként dolgozol, esetleg gazdag szüleid nyakán élsz. Ha nem az utóbbi csoportba tartozol, valószínűleg épp annyi bevételed van, hogy fedezd a művészinek gondolt életed alapvető költségeit. És az átlagnál nagyobb az esélyed a herpeszre is.

Bulifotó

Bulifotó

Ismertetőjegy:

Te vagy a képen, gyakran társaságban, a kézben pohár, a szájban valami füstölnivaló, a háttérben zajlik az élet. A szereplők gyakran grimaszolnak valami jelet mutatnak a kamerába.

Mit sugall?

Fiatal vagy és kissé ütődött, jó eséllyel arra, hogy egy Facebook-bejegyzés miatt majd kirúgnak a munkából. Könnyen befolyásolható vagy, és alkalmazási esélyeidnek az sem használ, hogy a láthatóan a vécékagylót térdelve is használod olykor. A fotót később megbánod, először egy esküvőire, majd egy családira cseréled.

.