Olvasónk a sárvári májusfa-állítási rekordról és a szombathelyi árakról

alon.hu

2014.05.04. 18:36

Két vitára ingerlő olvasói jegyzet.

1.
Az öröm árnyéka

A természet, a minket körülvevő világ életterünk, örömforrásunk, egyszóval az életünk központi része. Nem mindegy tehát, hogy miképp viszonyulunk hozzá és mennyire védjük értékeit.

Napjainkban divat lett mindenből, rekordok dőlnek és újabbak jönnek. Ki tud nagyobb tésztahegyet gyúrni, hosszabb kolbászt készíteni, több gombócot megenni. Az élet versengés, napi megmérettetés. Mindegyik cselekedet mögött ott rejtőzködik a mindent és önmagunkat folyamatosan legyőzni akaró érzés. Ez a természetes megmérettetés életünk minden területére kiterjed. Minden csak fantázia kérdése.

 

Egyszer még néhány évtizeddel ezelőtt egy budapesti nagykereskedelmi cég vezetőjétől hallottam: „Minden eladható, csak nem mindenkor, nem mindenhol és nem mindenkinek.”.

Aztán az eltelt évtizedek valóban alátámasztották mondásának igazságát. Itt ez a friss rekordkísérlet, ami akár világrekordnak is számíthat. Huszonöt májusfát állítottak egyetlen helyen, sok-sok ember bevonásával. A közösségi élményre, a vidámságra, a zenére és táncra és mókázásra nagy szüksége van az emberi léleknek.

Felvetődik azonban a kérdés, hogy egy ilyen élményhez mennyi pici élet kioltására van szükség. Hány jobbsorsra érdemes fenyőfa esik egyidejűleg áldozatul. A rekordot sikerült felállítani, büszke lehet rá a település. A sikeren felbuzdulva a rendezvény azzal a gondolattal záródott, hogy jövőre megpróbálják megdönteni saját rekordjukat.

Ez a kezdeményezés azonban előrevetítheti egyfajta helytelen szemlélet elterjedésének lehetőségét. Gondoljuk tovább a történetet. Mi lesz, ha valaki az ötleten felbuzdulva jövőre országosan májusfa rekordkísérletet hirdet. Melyik település tud többet egy helyen felállítani és el kezd dolgozni a magyar virtus. Sorra dőlnek majd meg a rekordok. Ötven, kettőszáz és egész erdőnyi fenyő esik áldozatul a versengésnek.

Naponta beszélünk a klímaproblémáról, a globális felmelegedésről, de sokszor úgy tűnik, csak beszélünk. A gondolatot sokszor tett nem követi. Számtalanszor hallani olyan híreket, hogy hányan küzdenek egyetlen fa életéért. Nem a májusfa állítás kialakult szokását, hagyományának létjogosultságát kérdőjelezem meg. Könnyen belátható azonban, hogy egy ilyen jónak tűnő kezdeményezés országos szinten az eddigi szokásokat nagyságrendekkel felülírhatja és hektárokban lesz mérhető a virtusból kipusztított erdők mérete. Aztán megint hírül adhatjuk a világnak, legyőztük önmagunkat és a természetet!

2.
Szombathely, Te drága! - Ami nem tilos, az nem biztos, hogy erkölcsös

Mondhatják, hogy folyton elégedetlenkedünk, mindenben a rosszat látjuk. A pultnak van két oldala és nem mindegy, melyik felén állunk. Szerencsésebb esetben mindkét oldalon voltunk már, ekképp az alkotott vélemény kellően megalapozottá válhat.

Apróságnak tűnhet sok ember szemében egy kerékpárizzó beszerzése, különösen, hogy megyeszékhelyről lévén szó. Mint említettem egy egyszerű beszerzési útra indultunk szombat kora délelőtt. A tét, egy 6v 2,4w teljesítményű halogén kerékpárizzó beszerzése.

 

Nézzük meg, mennyi idő alatt és áron sikerül az akciónk. Elsőként felkerestük azt a szakosodott áruházat, ahol vásároltuk a kerékpárt. Itt kezdtünk szembesülni azzal a ténnyel, hogy nem is olyan könnyű a KRESZ előírásainak megfelelni. Az áruház csak komplett lámpát árul, külön az izzó nem vásárolható meg náluk.

Aztán még négy másik hely következett. Beszerző utunkat fel nem adva következett a hatodik, majd a hetedik hely. Utóbbi egy kisebb kerékpár szaküzlet.  A készséges eladó a pult fiókját kihúzva, rövid összehasonlítást követően, elénk tette a hőn áhított paraméterekkel rendelkező izzót. Kicsit fellélegeztünk, örömünk azonban nem tartott sokáig. E mással nem helyettesíthető fényforrás ára 1690 Ft-ra rúgott. Ez akár egy lehasznált kerékpár ára is lehetne.

Nincs, mit tennünk szükségünk van rá. Szombat déltájban már sok esélyünk nincs, hogy hasonló helyet keressünk egy kedvezőbb ár reményében. Így hát kifizettük a meglehetősen borsos árat.

Aztán hazaérve az interneten rákerestünk, hogy ha a terméket több helyen is árulnák városunkban, milyen kedvezőbb áron lehetne beszerezni. Íme, a keresés eredménye: ugyanez az izzó már 695 Ft-ér kapható.  Feltételezhetően az interneten talált kereskedés is haszonnal dolgozik. Házhoz történő kiszállítással együtt kerülne annyiba, mint amennyiért mi félnapi fáradságos keresés és egyéb járulékos költséggel hozzájutottunk. 

Nem tilos az ilyen kereskedői szemlélet. Más lenne az eset megítélése, ha az eladó legalább gesztus szintjén hozzátette volna, hogy ha kéri, segítünk az izzót kicserélésében. Sokan tudják, hogy a kiszolgáltatott helyzetben levő vevő, bármennyibe kerül is neki, megfizeti a borsos árat. Az erkölcsi normák azonban már egészen más szemléletet diktálnának. Mindazok szerint is, akik vállalkozóként álltak már a pult belső oldalán és a tisztes megélhetés talaján maradtak.

Szerző és fotók: György István Péter

.