Nézze meg, jár-e visszatérítés a banki hitelére!

alon.hu

2014.12.05. 19:48

Ha Ön „átlagos devizahiteles”, több mint kétmillió forintot kaphat vissza.

 

Nem csak a jelenleg érvényes, hanem a már lezárt hitelszerződéssel rendelkezők is könnyedén ellenőrizhetik, jár-e visszatérítés a banki hitelükre a Bankmonitor által elkészített kalkulátor segítségével.

Mint ismeretes, a devizahiteles törvény értelmében a „jogosulatlan túlfizetéseket” (az árfolyamrésből és az egyoldalú kamatemelésekből adódó költségeket) a bankoknak előtörlesztésként kell elszámolniuk.

A lezárt hitelszerződéseket nem számolva 2013. végén a Központi Hitelinformációs Rendszerben 4,9 millió magánszemélyt tartottak nyilván 8,4 millió darab fennálló hitelszerződéssel.

Mindössze hat adatot kell megadni, hogy a Bankmonitor itt elérhető kalkulátorát használva kiderüljön, kinek jár visszatérítés.

Nézze meg, jár-e visszatérítés a banki hitelére!

 

„Hatalmas különbségek adódhatnak a visszatérítés összegében aszerint, hogy melyik pénzintézet volt a hitelnyújtó” – ezt már a Pénzcentrum.hu írja a témáról szóló cikkében.

„Ennek több oka van, az árfolyamrés mértéke például minden banknál eltérő, ahol kisebb volt az eltérés az MNB középárfolyamához képest, ott a visszatérítés is kisebb lesz. A kamatemelési gyakorlat bankonként változó, sőt, a kezdeti kamatszint ügyfelenként is eltér, ezért ebben még nagyobb különbségek lehetnek.”

Számításba kell még venni a hitel futamidejének hosszát, a felvett összeget és a felvétel időpontját.

A Pénzcentrum számításai szerint egy átlagos devizahitelesnek kétmillió forintnál is több járhat vissza.

A portál számos egyéb hasznos tudnivalót is közöl: például azt, hogy hogyan és mikor kapják vissza a pénzt a devizahitelesek, illetve a különböző elszámolások időpontjait.

.