Áthallásos vizsgafeladat a Corvinus egyetemen is

alon

2015.02.04. 12:02

Nemzeti dohányboltok profitját kellett maximalizálni a feladatban. 

Nemzeti dohányboltok profitját kellett maximalizálni a feladatban.
 

A NAV-nál és a minisztériumnál felháborodást, máshol derültséget, mindenestre országos médiavisszhangot váltottak ki a Műegyetem őszi tesztjei, melyek sajátos módon reagáltak a sajátos magyar viszonyokra. 

Az oktatók hol Vida Ildikóval, hol a korrupcióval kapcsolatos ZH-kérdésekkel borzolták a kedélyeket. 

Később hasonló tartalmú ELTE-s feladatok is megjelentek , de ezeket minden valószínűség szerint csak viccből készítették. 

Mikor már majdnem mindent elfelejtettünk, újabb különös feladat bukkant fel. 

Ezúttal is az egyik nagy budapesti egyetem a hunyó. 

A Corvinus egyetemen most zárult vizsgaidőszakában az operációkutatás nevű tantárgy egyik írásbeli feladatlapján ugyanis hallgatóknak egy erősen áthallásos feladatot kellett megoldaniuk.  

Részlet az írásbeli feladatlapból 

"Egy vállalkozó nemzeti dohányboltok nyitását tervezi négy városban: Ózdon, Komlón, Orosházán és Oroszlányban. Négy komlói üzlet annyit jövedelmez, mint egy ózdi, egy orosházi ugyanannyit, mint egy oroszlányi, míg egy oroszlányi kétharmaddal többet hoz, mint egy komlói. Egy oroszlányi bolt éves profitja tíz millió forint. Mindegyik helyen tetszőleges számú üzlet nyitható. A vállalkozó legfeljebb öt ismerősét tudja alkalmazni a dohányboltokban. Egy ózdi bolt működteté­se hat, egy oroszlányié öt, a komlói és orosházi üzleteké azonban csak egy dolgozót igényel. Min­den nemzeti dohánybolt nyitása engedélyköteles, egy ilyen beszerzése Komlón és Oroszlányban egy, Orosházán kettő, Ózdon pedig három millió forintba kerül. A vállalkozónak jelenleg nyolc millió forint befektetésre váró pénze van. Kapcsolatai révén el tudja intézni, hogy összes üzlete en­gedély nélkül működhessen, de ez évente tíz millió forintba kerül. 

(6 p.) Írjon fel egy LP modellt, amelynek megoldásából a vállalkozó megtudná, hogy miként maximalizálható az éves profitja! Adja meg a döntési változók jelentését, a célfüggvényt és a korlá­tokat is."

És még az a vád a magyar felsőoktatási intézmények ellen, hogy nem az életre nevelnek. 

.