Milyen szavakat tilos kimondani a minisztériumban?

alon

2015.02.18. 13:08

A tárca sajtóosztálya szerint erre „az egységes kommunikáció” érdekében van szükség.

Egy sor, a hétköznapokban gyakran használt szó és kifejezés használatától tanácsolja el az EMMI a dolgozóit - írja a VS.hu cikkében.

A belső emailben kapott utasítások szerint oldalakon keresztül sorolják azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek „nem használhatók az egymás közötti, illetve a kedvezményezettekkel folytatott kommunikációban”. 

A nemkívánatos kifejezések között a köznyelvben teljesen megszokottak, ugyanakkor negatív dolgokra utalók is vannak.Vannak olyan szavak is, melyek ma már tényleg kevésbé illőnek számítanak. A minisztérium vezetői ugyanakkor alternatív kifejezéseket javasolnak.

A VS.hu megkeresésére az EMMI sajtóosztálya elismerte a levél létezését: "...ez a belső szabályozási és eljárási rend része, segíti az egységesebb, pontosabb mindennapi munkát." - írják.

A minisztérium szerint: „ez segíti az egységes szóhasználatot egy-egy témában, a közérthetőbb megszólalást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja.

Arra a kérdésünkre, hogy a nem megfelelő kifejezést használó munkatársaknak kell-e esetleg valamilyen szankciótól tartaniuk, azt írták: "...nem a be nem tartásának következményein, hanem a iránymutatáson van a hangsúly”.

Használható kifejezések:

rászorult, rászorultság, fogyatékkal élő, fedett sportlétesítmény, áldott állapotban van, mozgáskorlátozott, várandóssági és csecsemőgondozási díj

Kerülendő kifejezések:

szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység, esélyegyenlőség, gondozó, ápoló, rokkant, terhes, fogyatékos, stadion, terhességi-gyermekágyi segély

 

.