Az allergia már csecsemőkorban kivédhető

alon

2015.05.05. 20:58

A kockázat a megfelelő táplálással csökkenthető.

A bőrgyulladás kialakulásának kockázata a megfelelő csecsemőkori táplálással csökkenthető.

Erre hívja fel a figyelmet a kezdődő allergiaszezon kapcsán a Magyar Gyermekorvosok Társasága - írja a hirado.hu.

Az allergia már csecsemőkorban kivédhető

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen mennyiségű, és főleg milyen minőségű fehérjét vesznek magukhoz a csecsemők életük első négy hónapjában, mivel az anyatejben található fehérjétől eltérő minőségű fehérje, amely egyes tápszerekben van jelen, allergiás bőrgyulladásra hajlamosít – figyelmeztet közleményében a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Az atópiás eredetű bőrgyulladás (atópiás dermatitisz) a csecsemő- és gyermekkor leggyakoribb bőrbetegsége, amelynek előfordulási aránya a gyerekek körében 15-20 százalékra tehető. A tünetek az esetek háromnegyed részében fokozatosan enyhülve a pubertás korra eltűnnek, ám az érintett gyerekek többsége az egyéb allergiás betegségekre is fogékonnyá válik. 

 

Dr. Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Igazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke elmondta, hogy lehetőleg minél későbbre kell tolni azt az időt, amikor a gyermek tehéntejjel találkozik, hiszen az anyatejben található fehérje tartalmazza ideális arányban a tejsavó és a kazein fehérjét.

Az utóbbi években széleskörű egyetértés alakult ki tudományos körökben arról, hogy a magas és nem megfelelő minőségű fehérjebevitel csecsemőkorban növeli az elhízás veszélyét és az allergia kialakulásának lehetőségét. Az orvosok ezért hangsúlyozzák a szoptatás fontosságát, amellyel csökkenthetők ezek a kockázatok.

Tápszerek közül a legfrissebb kutatások szerint csak azok igazán megfelelők, melyek részlegesen hidrolizált tejsavót és az extenzíven hidrolizált kazeint tartalmaznak, vagyis összetételükben minél közelebb állnak az anyatejhez.

Az eredeti cikk itt olvasható.

.