Claudius kedvence - Így készül a 2015-ös Savaria Karnevál tortája
2015-ös Savaria Karnevál tortája - Claudius kedvence

Claudius kedvence - Így készül a 2015-ös Savaria Karnevál tortája

alon.hu

2015.08.26. 07:42

A Savaria Karneválon hol tudom megkóstolni?

Hirdetés

A szakmai zsűrit egyértelműen a Claudia Cukrászda által készített, Claudius Kedvence győzte meg a legjobban. Ez a vaníliás-málnás tortakülönlegesség nyerte el a Karnevál Tortája díjat.

A Karnevál Tortáját az idei Ország Tortáival együtt a XVI. Savaria Történelmi Karneválon külön erre a célra kialakított pavilonokban bárki megkóstolhatja majd, melyet a környék cukrászatai felváltva fognak elkészíteni, és értékesíteni a rendezvény alatt.

A Karnevál Fagylaltjából: a vépi mÁmor Cukrászda által készített Hedónia névre keresztelt, hűsítő finomságból is rengeteg gombóc csúszik le majd a rendezvény ideje alatt. Utóbbi egy datolyás fagylalt, sós karamell szószos, kesudiós ízesítéssel.

Így készül a 2015-ös Savaria Karnevál tortája, Claudius Kedvence.

KARNEVÁL TORTÁJA 2015

Claudius Kedvence

Claudius Kedvence hivatalos receptúra

 

HOZZÁVALÓK ÖSSZEGEZVE:

  • 85 dkg málna
  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 8 dl tejszín
  • 4 dkg zselatin
  • 4,5 dkg vanília krémpor
  • 0,7 dl olaj
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg fehércsokoládé
  • 45 dkg kristálycukor
  • 2 g fahéj
  • 15 g sütőpor
  • 13 dkg liszt
  • 5 dkg tisztított, héjazott, őrölt mandula
  • 2 dkg vaníliás cukor

Claudius Kedvence

Claudius Kedvence elkészítés:

Gyümölcsös lapok:

  • 2 egész tojás
  • 11 dkg kristálycukor
  • 9 dkg málna
  • 2 evőkanál tej
  • 0,7 dl olaj
  • 5 dkg vaj
  • késhegynyi sütőpor
  • pici őrölt fahéj

A két egész tojást összemelegítjük, majd habbá verjük. A vajat megolvasztjuk, ezután az olajjal, és a tejjel a habba csorgatjuk. A lisztet, a sütőport, és a fahéjat összekeverjük, és hozzáadjuk a málnát. Óvatosan a habos keverékhez adjuk.

Végül két darab, 23 cm átmérőjű lapot sütünk belőle.

Málnakrém:

  • 62 dkg málna
  • 13 dkg kristálycukor
  • 1 dkg zselatin
  • 0,6 dl víz
  • 25 dkg tejszínhab

A zselatint vízzel duzzasztjuk, amíg össze nem áll. A málnát felfőzzük, kihűtjük, ezután átpasszírozzuk. A málna krémből 25 dkg-ot félreteszünk. A maradékot kristálycukorral, és a duzzasztott zselatinnal összeforraljuk. A kihűlés után, a tejszínhabbal összekeverjük.

Málnazselé:

  • 20 dkg málnakrém
  • 25 dkg főzött zselatin

A málnakrémet a zselatinnal összemelegítjük, felforraljuk, és a felhasználásig félre tesszük.
 

Vaníliakrém:

  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl állati tejszín 35%
  • 2 dkg pudingpor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 9 dkg kristálycukor
  • 10 dkg zselé
  • 25 dkg cukrozott tejszínhab

A tejet, és a tejszínt összekeverjük. 5 evőkanállal kiveszünk belőle, és a tojássárgájával, és a pudingporral összekeverjük - a maradékot felforraljuk a kristálycukorral, majd besűrítjük, és hozzáadjuk a fehér csokit. Addig keverjük, míg el nem olvad. Alaposan kikeverjük, végül kihűtjük, ezután a tejszínhabbal is összekeverjük.

 

Zselatin:

  • 2,3 dl víz
  • 9 dkg cukor
  • 3 dkg zselatinpor

A cukrot és a zselatinport összekeverjük 5 evőkanál vízzel. A maradék vizet melegítjük, és még forrás előtt a zselatinos keveréket hozzáadjuk, felforraljuk.

 

Málna jam:

  • A félretett 5 dkg málnakrémet, 2 dkg kristálycukorral elkeverjük, lassan felforraljuk.

 

Claudius kedvence torta összeállítása: 

  • A málnás lapot a málna jammal lekenjük, és 5 dkg héjazott, őrölt mandulával megszórjuk.
  • Tortakarikába helyezzük. A kész málnás krémet rásimítjuk, ezután a második lapot is rátesszük, és rátöltjük a vaníliás krémet. Szépen elsimítjuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  • A kissé folyós málnazselét a tetejére öntjük, és szépen elsimítjuk.

Díszítés:

  • 12 dkg fehér csokoládét vízgőzön felolvasztunk. Tálcára öntjük, kihűtjük, és 16 db háromszöget vágunk belőle. A háromszögeket a zselére helyezzük, és málnával díszítjük.

 

.