A szállodaigazgató, aki 17 éve járja a világot

2016.09.29. 19:51

Rima Péter 17 évvel ezelőtt Tahitiről indult útnak, mint segédpincér.

Az alázat, az akaraterő és a munkabírás az a három legfontosabb tulajdonság, amire egy pincérnek szüksége van, ha luxushajón vállal munkát. Ennek a munkának a szépségeiről és az árnyoldalairól is beszélt Rima Péter Keszthelyen, a VSZK-ban tartott rendhagyó tanórán. A szállodaigazgató 17 éve járja a világot, így a keszthelyi diákok első kézből kaphattak információt a luxushajók világáról.

2-3000 fős óceánjáró hajókon kezdte, ma pedig már egy ötcsillagos úszó hotel igazgatója Rima Péter, aki a hajópincérkedésről tartott előadást a keszthelyi VSZK-ban. A rendhagyó tanórán leginkább a végzősök vettek részt, akik közül többen jelenleg is a vendéglátásban dolgoznak. A diákokat a kiemelkedő fizetés mellett a megszerezhető tapasztalat is motiválja, az előadáson pedig hasznos információkat kaptak arra vonatkozóan, hogy mire számítsanak egy úszó luxushotel pincéreként.

„Igazából nagyon tetszett, nagyon sok mindent megtudtam róla, én is tervezem, hogy a jövőben elkezdem ezt a pályát. Szeretnék én is vagy egy folyami hajón kezdeni, vagy esetleg így, hogyha lehetséges lesz. Igazából, amit tudnunk kellett, az alapokat, meg ami fontos volt, mindent hallottunk, és szerintem nagyon jó volt az előadás.” - mondta az iskola egyik tanulója, Pintér Dániel.

Rima Péter 17 évvel ezelőtt Tahitiről indult útnak, mint segédpincér. Döntésében szerepet játszott a kihívást jelentő munka, a kiemelkedő fizetés és a világ megismerésének lehetősége. A szállodaigazgató szerint ma, amikor a fiatalok nagy százaléka vállal külföldön munkát, lényeges, hogy olyan munkahelyet találjanak, ahol kiemelkedő tapasztalatokat szerezhetnek. Erre kiválóan alkalmas egy óceánjáró hajó, ahol a szakmai fogások mellett, precizitást, önfegyelmet és csapatmunkát is tanulnak a dolgozók.        

„A vendéglátói tapasztalatokat tudnám előtérbe helyezni. Egy igazi ötcsillagos, igazi fine dining vendéglátás az, amit az ember kint megtanul óriási munkabírás mellett. Ami még szerintem pozitív egy ilyen munkában az az, hogy az ember igazán megismeri önmagát, hiszen messze a családtól, messze a hazájától, és óriási nyomás alatt kell a legjobbat kihozni magából.” - mesélte a szállodaigazgató.

Az előadáson hangsúlyozta, ehhez a munkához az angol vagy német nyelv ismerete elengedhetetlen, de az alázat, az akaraterő és a munkabírás is nagyon fontos. Arra is kitért, hogy ugyan heti hét napot kell dolgozni rendkívül feszített munkatempóban, azért a pihenésre és a világ felfedezésére is marad idő.  

Regman Karola - Keszthelyi TV. Fotó: képkivágás a Keszthelyi Tv tudósításából

.