A tanárok továbbra is elszántak

alon.hu

2016.02.10. 16:54

Nem fogadják el a Köznevelési Kerekasztalt.

A Tanítanék Mozgalom az alábbi sajtóközleményt tette közzé szerdán.

A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által a tegnapi napra összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtunk arról, hogy előzetes félelmeink jogosak voltak. Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. 

A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távoltartása; valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt. 

Nem fogadjuk el a diktátumként ránk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarunk, ez a kerekasztal ezek elérésére jelen formájában alkalmatlan.

A kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. A Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, mi viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítjuk ki álláspontunkat:

A Köznevelési Kerekasztal működése, szereplői, szándékai számunkra elfogadhatatlanok.

Emlékeztetőül:

  • Követeljük, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez!
  • Követeljük, hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek! Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova.
  • Követeljük, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6%-át, az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében!
  • Követeljük, hogy az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék!

Kérjük az oktatás ügyéért elkötelezett kollégáinkat, szülőket, diákokat, szervezeteket, hogy jelenlétükkel bizonyítsák, hogy valódi, rendszerszintű változásokra van szükség! Legyünk ott február 13-án a Kossuth téren minél többen!

Budapest, 2016. február 10.

A Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott intézmények képviseletében:

Törley Katalin - A Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium KT elnöke

Pilz Olivér - A Miskolci Herman Ottó Gimnázium KT elnöke

Pukli István - intézményvezető Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium

.