Böjt, fogyókúra, léböjtkúra - lehetőségek és buktatók

alon.hu

2016.02.20. 18:13

Egészségmegőrzési gyorstalpaló.

A táplálék kisebb-nagyobb mértékű megvonásának, illetve a táplálkozás enyhébb vagy drasztikusabb mértékű megváltoztatásának az év minden részében vannak veszélyei, legyen szó böjtről, fogyókúráról vagy méregtelenítésről.

A negyvennapos böjt szerdán kezdődött, a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. 

A böjt nem éhezés

A böjt önkéntes lemondás valamiről, de az nem egyenlő az éhezéssel. A hiánytünetek elkerülése érdekében fontos odafigyelni a fehérje és a vas pótlására - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában Muzsnai Bernadett dietetikus.

Muzsnai Bernadett elmondta: a hús elhagyását másfajta állati eredetű ételekkel, túróval, sajttal, tojással lehet pótolni. Aki ezeket is kiiktatja, és egyfajta vegán étrendre tér át, az hüvelyes zöldségekkel, például babbal, csicseriborsóval, olajos magvakkal pótolhatja a szervezetnek szükséges mennyiségű fehérjét.

Emellett fontos odafigyelni a vas pótlására is, amely megtalálható például a céklában, vagy az élesztőben - tette hozzá a dietetikus.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy - és ezt a vallások is komolyan veszik - a 14 éven aluliaknak, időseknek, várandósoknak, szoptatós kismamáknak, krónikus betegeknek nem ajánlott a böjt.

A böjtnél, de a vallástól független tisztítókúráknál is fontos a fokozatosság elve. A szervezetnek az azonnali megvonás nem tesz jót, ezért ajánlott fokozatosan - az adagok csökkentésével, és előbb a zsírosabb, egészségtelenebb ételekről való lemondással - elkezdeni az ilyen kúrákat - emelte ki a dietetikus, hozzátéve: aki tisztítókúrába, méregtelenítésbe kezdene, forduljon szakemberhez.

Jó üzlet az egészségmegőrzés

Több mint 780 millió hirdetést blokkolt a Google tavaly az egész világon, majdnem 50 százalékkal többet, mint 2014-ben - írta hivatalos blogján a konszern.

A hirdetéseket azért állították le, mert megsértették a Google szabályait, hazugságot vagy csalást tartalmaztak.

Több mint 12,5 millió hirdetést tiltottak le azért, mert megsértették az egészséggel kapcsolatos termékek szabályait, például nem engedélyezett gyógyszereket árultak vagy olyan félrevezető szöveget akartak megjelentetni, mely szerint a termék olyan hatásos, mint a vényre kapható szerek.

Fogyasztóik egyik leggyakoribb panasza a testsúlycsökkenést ígérő reklámok ellen szólt 2015-ben. Ebből a fajtából több mint 30 ezret blokkolt a Google, egyebek mellett azért, mert diéta vagy mozgás nélküli, lehetetlen mértékű fogyást ígérő étrend-kiegészítőt hirdettek.

A sikeres fogyúkúra titka

Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipidológiai osztályának vezető főorvosa mondja: "a fogyókúrához elsősorban nem módszerekre van szükség, sokkal inkább önfegyelemre, akaraterőre, életmódkultúrára, megváltozott tudatállapotra. Az elhízott ember szenved attól, ha eszik, és attól is, ha nem eszik. Ördögi kör. A fogyókúra sikere nem a módszeren múlik, sokkal inkább azon, hogy sikerül-e betartani."

A szakember szerint a könnyen, gyorsan, hatékonyan sikert ígérő bogyók, tréningek árán csak az álmainkat vásároljuk meg, a kilók rendszerint maradnak. A kampányszerű "sikerdiéták" tudományosan megalapozatlanok, a súlycsökkenés valódi sikerének titka: napi 1200-1500 kalóriabevitel hosszú távon.

Kipróbáltuk a léböjtkúrát, de nem bíztuk a véletlenre 

Összességében megérte - írta kollégánk, amikor néhány évvel ezelőtt. Cikkében részletesen elmesélte, hogy mi minden történt vele az egyhetes kúra alatt, amikor is profikra bízta magát, hiszen egy életházban lakott ezidő alatt. 

"Egy hét leteltével hazudnék, ha azt mondanám, hogy még maradni akarok. Még akkor se, ha úgy érzem, kicsattanok az egészségtől, 5-6 kilót fogytam és az összes nadrágom vígan lehull rólam" - összegezte munkatársunk távirati stílusban a végeredményt. 

Fotó: Illusztráció - Pixabay

.