A szombathelyi Polgár család nyerte a Közlekedik a család országos döntőjét

2016.06.20. 08:06

Polgárék régi motorosok, a megyei fordulókat - ahogy arról lapunk is beszámolt - az elmúlt években már többször megnyerték.

Immár ötödik alkalommal rendezték meg az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) „Közlekedik a család” elnevezésű közlekedésbiztonsági vetélkedőjének országos döntőjét. Szombathelyi család állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.

Polgárék

A rendőrség honlapján megjelent híradás szerint a vetélkedőre olyan gyermekes családok jelentkezhettek, amelyekben legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, és a gyerekek életkora 6-17 év között van.

A verseny meghirdetésével a rendőrség célul tűzte ki, hogy a közlekedők széles rétegeinek – gyalogos, kerékpáros, gépjárművezető, utas – figyelmét ráirányítsa a biztonságos és balesetmentes közlekedésre, és a szabályosan közlekedő családokat példaképként állítsa a többi közlekedő elé.

A vetélkedő két fordulóból állt: a selejtezőkből és a döntőből. A megyei (fővárosi) balesetmegelőzési bizottságok 20 helyszínen rendezték meg a területi vetélkedőket, ahol összesen 365 család mérte össze tudását. Az internetes játékon a családi vetélkedőtől függetlenül bárki részt vehetett, az ötfordulós megmérettetésben 704 ember vett részt. A fordulónkét hat kérdésből álló feladatokat eredményesen teljesítők között értékes ajándékokat sorsoltak ki.

A családi vetélkedő döntőjét június 19-én rendezték meg. A versenyfeladatok megoldása öt helyszínen történt: Budapesten, Budaörsön, Zsámbékon, Esztergomban és Visegrádon.

A versenyző családok az öt állomásból álló döntőben közlekedésbiztonsággal összefüggő elméleti és gyakorlati feladatokat teljesítettek. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ nagytétényi objektumában autós ügyességi feladatok megoldásában, valamint KRESZ tábla kirakásban mérték össze tudásukat. A budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában kerékpárral, Zsámbékon járműszerelvénnyel teljesítették a kihívásokat. Esztergomban személygépkocsin cseréltek kereket, valamint „részeg” szemüveggel különböző ügyességi feladatokat oldottak meg. Visegrádon elsősegély-nyújtásban mérkőztek meg a versenyzők.

A verseny fődíját egy Skoda Rapid Spaceback típusú személygépkocsit az ORFK-OBB, az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. közösen ajánlotta fel.

Az országos döntő további díjait az Autós Nagykoalíció tagjai és a szervezetet támogató szponzorok biztosították. Minden, az országos döntőbe jutott család több értékes ajándékban részesült, valamint a 2-20. helyezést elért családok egy-egy hosszú hétvégére szóló magyarországi üdülést nyertek. A győzteseknek Óberling József r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság, Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője is gratulált.

A „Közlekedik a család” vetélkedő 2016. évi döntőjét a Polgár család nyerte Vas megyéből.

Második helyezést ért el a Rideg család Bács-Kiskun megyéből, míg a harmadik helyen a Zala megyei Offner család végzett.

Fotó: police.hu

.