A változókor és a tüneteket mérséklő kezelések

2016.06.24. 07:06

Sokat tehetünk az életminőség javításáért.

A változókor oka a petefészkek hormon-receptorainak elöregedése, melynek következtében  a tüszőérés,  tüszőrepedés és a sárgatest fázis is elmarad a receptorok érzéketlensége miatt. A tüszőérés elmaradása miatt ösztrogénhiány lesz a következmény. A menstruáció megszűnésének időpontja egyénenként változó (átlagosan 45 éves kor felett), de bármikor is történik, az általánosságban testi-lelki változásokat hoz a nő számára.

Klimax (menopauza) teszt a hormonszint megállapításához


A klimax lehetséges tünetei

  • viszkető-égő érzés a hüvelyben,
  • hüvelyszárazság, 
  • visszatérő és nehezen kezelhető hüvelyi gyulladások, 
  • nemi élet közbeni fájdalom,
  • rendszertelen vérzések,
  • később a menstruáció elmaradása
  • hajhullás, hajritkulás, haj elvékonyodása
  • hőhullámok
  • álmatlanság
  • hízás

A természet patikája számos formában kínál természetes ösztrogéneket, ún. fitoösztrogéneket. Az egészséges, természetes táplálkozással, amely bővelkedik hazai gyümölcsökben, megelőzhetjük a hormonhiányt. Különösen a bogyós gyümölcsök és a magok, főként a lenmag és a napraforgó magja gazdagok fitoösztrogénekben. Fitoösztrogének találhatók többek között a szójában, a gránátalmamag olajában, a vörös herében, a csalánmagban és a ligetszépében, amelyekből koncentrátumokat is készítenek.

A változókor tüneteit mérséklő kezelések

A hormonpótló kezelések ma a menopauza elfogadott terápiájának fontos részét képezik. A kezelés során gyakorlatilag a szervezetből hiányzó, lecsökkent termelődésű hormonokat próbálják meg kívülről, tabletta, tapasz vagy injekció formájában pótolni. Természetesen nem veszélytelen a hormonterápia.  A kérdés eldöntése az orvos feladata, a hormonpótlás a veszélyeztetett nőknél mindenképpen mérlegelendő. A hormonpótlásnak gyakorlatilag két ellenjavallata van: egyrészt az aktív trombózis, másrészt a hormonfüggő rosszindulatú daganat (pl. emlőrák, méhtestrák). 

A hüvelyszárazság

Hüvelyszárazságot hoznak maguk után egyes betegségek is, kemoterápiás és röntgen besugárzásos kezelések. A gyógyszerek közül  az antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátló tabletták, antibiotikumok, fekély elleni gyógyszerek, antihisztaminok mellékhatása is lehet hüvelyszárazság.

Sába intim sikosító gél 75g *                                                                                       Ovestin krém 15g *

Termékek

Számos növény tartalmaz még hormonszerű anyagokat a szóján kívül is, mint pl a lenmag, amely újra kezd divatba jönni, vagy a borsmenta is. A poloskavésszel végzett nemzetközi klinikai vizsgálatok is tanúsítják, hogy a gyógynövény mérsékli a hőhullámokat, a fejfájást, a depressziót és az izzadást. A barátcserje terjedelmes orvosi szakirodalom szerint a menstruációt megelőző és a menopauzával együtt járó kellemetlen tünetek terápiájában egyaránt hatásosnak bizonyult.


Az ösztrogén dominancia tünetei és szindrómái

Ma már tudjuk hogy a problémákat nem  elsősorban a hormonok koncentrációjának eltérései okozzák, hanem a hormonok ( ösztogén/progeszteron) egymáshoz viszonyított arányaiban való jelentős eltérés.

A teljes cikk itt érhető el

 

.