„Lehozzuk nektek a csillagokat” – lezárult a pályázat

2016.06.07. 08:32

A Suli Harmónia Általános Iskola tehetséggondozó programja.

A Suli Harmónia Általános Iskola 2016-ban a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából a Kisiskolákban működő tehetséggondozó programok támogatására pályázott. A pályázatot az Egervölgyi Tagiskola pedagógusai készítették, amely a „Lehozzuk nektek a csillagokat” címet kapta.

A munka eredményeként 2 millió forint támogatásban részesültünk. Ebből az összegből a Káldi és Egervölgyi Tagiskolák 10-10 diákja vehetett részt az összesen 60 munkaórát felölelő programban, amely 16 alkalommal került megrendezésre. A fő téma a Naprendszer volt.

Első két alkalommal elméleti előadások keretében ismerkedtek a gyerekek a Naprendszer felépítésével, a bolygók jellemzőivel valamint csillagászati navigációs eszközökkel. A harmadik alkalommal egy tanulmányi kalauz szerkesztése volt a feladat, amelyet a diákok önállóan készítettek el. Ebben összegyűjtötték a Nap, a bolygók, üstökösök, meteorok, holdak legfontosabb jellemzőit az elméleti előadások, könyvek és az internet segítségével. A következő feladat a bolygók plakátjainak elkészítése volt. Ez a feladat nem nélkülözhette a kézügyességet sem, hiszen a plakátokat rajzolással kellett elkészíteni, majd a bolygók jellemzői kézírással kerültek fel a megfelelő helyekre. A munka az alkotások laminálásával fejeződött be. Az ötödik alkalom ismét elméleti foglalkozás volt, amelyen a bolygók távolságát és méretét számítottuk ki méretarányosan matematikai összefüggések alkalmazásával. A hatodik alkalom szorosan kapcsolódott ehhez, hiszen ez alkalommal méretarányos bolygómodelleket készítettünk különböző technikák alkalmazásával. A kisebb bolygókat papírból készítettük el, míg a nagyobbakhoz (Jupiter, Szaturnusz) megfelelő méretű labdákat használtunk alapul. Ezeket a modelleket a későbbiekben az iskola folyosóján állítottuk ki. Hetedik alkalommal a csillagképekkel és a csillagtérképekkel ismerkedtek a gyerekek, valamint pauszpapírra készítették el az általuk kiválasztott csillagkép rajzát.

A pályázati programban két kirándulás is szerepelt, egy két – és egy háromnapos. A nyolcadik alkalom a kétnapos kirándulás volt, amelynek célja a Bakonybéli Pannon Csillagda volt. Itt kiállításokat tekintettek meg a diákok, űreszközöket próbáltak ki, előadásokon, filmvetítéseken vettek részt valamint távcsövekkel vizsgálták az égboltot. Az égbolt megfigyelése később még folytatódott az iskola udvarán is, ahol egy komoly távcsővel (amelyet pályázati forrásból vásároltunk) önállóan kémleltük az éjszakai égboltot. Ez volt a kilencedik alkalom. Tízedik alkalommal a három napos kirándulás következett, amelynek keretében a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontba látogattunk. Itt a diákok csillagászati programsorozaton vettek részt: különböző előadásokat hallgattak, filmvetítéseken vettek részt, kiállításokat tekintettek meg, különböző eszközöket próbáltak ki.

A következő három alkalommal modellek készültek: Galilei és Kepler-távcső, zsebnapóra valamint űrteleszkóp modell. A 14. alkalom, a program talán legnehezebb része egy valódi napóra elkészítése volt, amelyet az udvaron állítottunk fel. Ehhez némi segítséget is kértünk szakemberektől, hiszen ásni és térkövezni is kellett. A projektet prezentáció és pályázati kiadvány szerkesztése, valamint kiállítás zárta, amelyet az elkészült produktumokból és a foglalkozások során készült fényképekből rendeztünk.

Összegzésként elmondható, hogy a tehetséggondozó program nagyon jól sikerült, a diákok sok új ismerettel és élménnyel lettek gazdagabbak. 

Suli Harmónia 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány

Cím: 8767 Felsőrajk, Szabadság utca 46.

Telefonszám: 06-93-554-012. Fax: 06-93-554-012

E-mail: suliharmonia2007@gmail.com

Honlap: suliharmona2007.hu

Képviselő: Kósa Istvánné – kuratóriumi elnök

Tagintézményeink

Zala megye:

Felsőrajk  8767 Felsőrajk, Szabadság utca 46.

Zalaszentmihály  8936 Zalaszentmihály, Iskola utca 3.

Pölöske   8929 Pölöske, Petőfi Sándor utca 49.

Vas megye:

Egervölgy  9684 Egervölgy, Kossuth Lajos utca 186.

Káld  9673 Káld, Rákóczi utca 1-2.

Galéria

.