Négy embercsempészt fogtak el a körmendi rendőrök (videóval)

2016.06.06. 07:06

Egy bolgár nőt és három szintén bolgár férfit.

Az embercsempészek 12 afgán állampolgárt akartak illegálisan Ausztriába vinni - számolt be honlapján a rendőrség.

A Körmendi Rendőrkapitányságra vasárnap érkezett bejelentés, hogy Hegyháthodász külterületén a 76. számú főút mellett három autóból több embert láttak kiszállni, akik a közeli erdőbe mentek.

A helyszínre érkező rendőrök Hegyháthodászon ellenőriztek egy német, később pedig Nádasdon további két német rendszámú személyautót és vezetőit. A rendőrök a jelzett helyen 12 afgán állampolgárt (11 férfit és 1 nőt) találtak, akik nem rendelkeztek a schengeni tagállamokba történő beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges okmányokkal. Az utasok elmondták, hogy a sofőrök Ausztriába akarták vinni őket.

Az rendőrök a 21 éves B. Denitsa bolgár nőt és a 31 éves R. Dian, 27 éves S. Vasilev és a 35 éves K. Valentin bolgár férfiakat valamint a 12 fő afgán állampolgárt a helyszínen elfogták és előállították. A bolgár nő és a bolgár férfiak ellen őrizetbe vételük mellett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Körmendi Rendőrkapitányság. A 12 afgán állampolgárral szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Háromszáznyolcvankét határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén, embercsempészet miatt négy gyanúsított ellen indult eljárás - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 116, szombaton 102, vasárnap 164 migránst fogtak el.

Az év első heteiben országosan naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma, azonban februárban, márciusban és áprilisban is előfordult több olyan nap, hogy kétszáznál is több migránst tartóztattak föl. Idén húsvéthétfőn fogták el a legtöbb határsértőt, 255-öt. 

Hétfőtől vasárnapig 904 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, az azt megelőző héten - május 23-tól 29-ig - ez a szám 882 volt.

Az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatói szerint az érkező határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak a magukat afgánnak, szíriainak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.

(MTI)

Fotó és videó: police.hu

Galéria

.