Nemény Andrást MSZP-alelnöknek választották

2016.06.25. 17:06

A második legtöbb szavazatot kapta.

Hiller István korábbi pártelnököt választotta választmányi elnöknek az MSZP szombati, zárt ajtók mögötti tisztújító kongresszusa.

Küldöttek érkeznek a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos tisztújító kongresszusára a Villányi úti Konferenciaközpontba 2016. június 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szavazás eredményéről az MSZP saját honlapján számolt be. Hiller István 201 szavazattal győzte le a 134 szavazatot gyűjtő korábbi választmányi elnököt, Botka László szegedi polgármestert.

Az elnökválasztás első fordulója sikertelen volt, a 358 szocialista küldött a második fordulóban Tóbiás József jelenlegi elnök és Molnár Gyula volt fővárosi elnök közül választhatja ki a párt következő vezetőjét. Az első fordulóban az elnökjelöltekre 337-en szavaztak, Molnár Gyula 121 szavazatot, Tóbiás József 99 szavazatot, Harangozó Tamás 67 szavazatot, Szanyi Tibor pedig 45 szavazatot kapott. 

A tájékoztatás alapján Gőgös Zoltán (183 szavazat) megőrizte elnökhelyettesi pozícióját az ellene induló Tóth Bertalan (144 szavazat) parlamenti frakcióvezető-helyettessel szemben.

Fotó: Nemény András Facebook-oldala

A három alelnök egyike a posztot eddig is betöltő Ujhelyi István (262 szavazat) lett, akinek ebben a tisztségben

Nemény András, a párt Vas megyei elnöke (234 szavazat)

és Gúr Nándor országgyűlési képviselő (197 szavazat) lesz a társa. Lukács Zoltánnak (194 szavazat) nem sikerült megőriznie alelnöki posztját.

Később Molnár Gyula volt fővárosi elnököt választotta meg az MSZP elnökének a párt tisztújító kongresszusa.

Molnár Gyula (b) és Hiller István. Fotó: Máthé Zoltán

A szavazatszámláló bizottságnak a párt honlapján olvasható tájékoztatása szerint az elnökjelöltek második körös szavazásán 320-an szavaztak a 358 küldött közül, ebből 309 voks volt érvényes: Molnár Gyula 176 szavazatot kapott, Tóbiás József pedig 133-at. 

A másodig fordulóban a küldöttek Tóbiás József jelenlegi elnök és Molnár Gyula volt fővárosi elnök közül választhatták ki a párt következő vezetőjét.

Minden tartalmi, szervezeti és kommunikációs ügyet a 2018-as parlamenti választásoknak tervez alárendelni Molnár Gyula.

Az új pártvezető a zárt ajtók mögötti tisztújító kongresszus szavazását követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, erős, szolidáris, valamint hatékony és működőképes szocialista pártot akar a választók elé állítani két év múlva.

Molnár Gyula kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a jelenleginél nyitottabbá szeretné tenni az MSZP-t, ugyanis úgy gondolja, hogy a "demokratikus oldal" egyetlen kihívóval győzheti le a "Fidesz-rezsimet".

.